МВФ започва интервютата с Карстенс и Лагард

В съобщение на МВФ се посочва, че днес управителят на централната банка на Мексико Агустин Карстенс ще се срещне с изпълнителния съвет на фонда. Другият кандидат за поста – френският министър на икономиката Кристин Лагард ще бъде интервюирана в четвъртък, предаде БТА.
Лагард, която е на 55 години, е сочена за фаворит в надпреварата за поста, освободен от сънародника й Доминик Строс-Кан, който подаде оставка миналия месец, след като му бяха повдигнати обвинения в сексуално посегателство срещу камериерка в нюйоркски хотел, които той отхвърли.
Европейските правителства подкрепиха Лагард заедно със страни от Африка и Близкия изток. Гласът на ЕС има тежест на една трета от всички гласове.
Единственият й конкурент е 53-годишният Агустин Карстенс, който миналата седмица призна, че шансовете на Лагард са доста големи. Той има подкрепата на правителства от Латинска Америка.
Лагард е юрист по образование, а Карстенс има докторат по икономика от Чикагския университет.
МВФ уточни, че 24-членният изпълнителен съвет ще заседава на 28 юни, за да избере нов управляващ директор като целта е изборният процес бъде завършен до 30 юни.
Международната финансова организация посочи, че Карстенс и Лагард ще имат възможност да представят вижданията си по проблемите, с които се сблъсква МВФ при отделните срещи със съвета.
Подготвените им изявления ще бъдат публикувани на сайта на организацията след интервютата. Двамата кандидати ще се срещат поотделно и с 24-мата членове на съвета.

 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *