МВФ има право да обмисля извънреден данък върху богатството, според Кенет Рогоф

МВФ има право да обмисля извънреден данък върху богатството, въпреки че един такъв вариант не би стигнал да запълни дефицита в богатите страни, счита един от бившите главни икономисти на организацията.

МВФ има право в името на справедливостта и ефикасността да повдигне идеята за временен данък върху богатството в икономически напредналите страни, за да намали бюджетния дефицит, пише Кенет Рогоф, съобщи BGNES. В доклад от началото на октомври МВФ обмисля вариант за данък от 10% върху частните активи в 15 държави в еврозоната, което да им помогне да постигнат стойности на дефицита отпреди кризата.

Институцията обаче оттогава се дистанцира от този доклад, уверявайки, че тя не препоръчва официално такова облагане, само споменаването на което предизвика гнева на консерваторите. Рогоф, който беше главен икономист на МВФ между 2001 г. и 2003 г., а сега е професор в Харвард, подчертава, че аргументите в полза на извънредното облагане са по-силни днес, когато в развитите страни има масова безработица. Въпреки това обаче приходите от такъв извънреден данък ще са по-ниски, а цената – по-висока, отколкото показват изчисленията на МВФ, счита икономистът. Той отчита и опасенията, че един такъв данък може от извънреден да се превърне в постоянен. В края на краищата много временни данъци са били канени за обяд и в крайна сметка остават за вечеря, картинно изрази тези опасения той.

Експертът уверява, че никакви вземания не биха могли да заместят една дългосрочна реформа, която да опрости данъчните системи и да ги направи по-ефективни. Рогоф е изтъкнат експерт, но през април трябваше да признае, че неговото влиятелно становище отпреди три години, свързано с държавния дълг и рецесията, съдържа грешки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *