МВФ осигури на Украйна глътка въздух с един млрд. долара

МВФ анализира втория етап от специално приетата под натиска на САЩ  антикризисната програма за Украйна и определи отпускането на Киев поредитен кредитен транш от 1 млрд. долара. Информацията е от пресслужбата на Международния валутен фонд.
Така досега общият обем на финансирането, отпуснато по различни мотиви на затъналата в корупция и рецесия държава надминават 7,62 млрд. долара, което  е едно от най-значителните за възможностите на фонда. При следващото анализиране на програмата Украйна ще има възможност да се радва през есента на нов транш от близо 1,3 млрд. долара, а още в началото на следващата година – през февруари 2017-та ще дойде и следващата инжекция – нови три милиарда помощи.
Украинският президент Петро Порошенко не скри радостта си от помощите от фонда, които според него ще доведят до стабилизирането на изпаднала в абсолютна немощ национална валута – гривнята, , както и подпомагане на закъсалата местна икономика.
Поредицата от помощи за изпадналата в неплатежоспособност държава е повод за стартов изстрел и за други пожертвования – САЩ протягат ръка с нови 1 милиард долара кредитни гаранции и други 600 милиона евро се очакват от Европейския съюз.
Новият кредит от МВФ и помощите от САЩ и ЕС ще позволи на Украйна да си поеме глътка въздух, за да се заеме с обещаните реформи.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *