МВФ очаква съживяване на Източна Европа

 
 
 

 

 

Международният валутен фонд направи изказвания по въпроса за края на кризата в източноевропейските икономики. За първи път от началото на финансово-икономическата криза Международният валутен фонд прави заключение, че Източна Европа се приближава към икономическо възстановяване. Досегашните прогнози на институцията бяха, че регионът ще се възстанови най-бавно и най-слабо в сравнение с другите развиващи се региони в света.
Признаци на съживяване са растящият износ и стабилизиране на вътрешното потребителско търсене. Международният валутен фонд очаква през 2010 година икономиката в региона да нарасне с 3,3 на сто.
Започващото съживяване обаче не означава, че регионът ще може да се върне към същото икономическо състояние, както преди кризата. Растежът на източноевропейските икономики в бъдеще ще зависи от бизнеса, а не от вътрешното потребление, което ще остане слабо поради задлъжнялост на потребителите и поради липсата на ново кредитиране. Това ще принуди икономиките в региона да се преструктурират, за да се възстановят от кризата и да постигнат устойчив растеж в бъдеще.
Експертите предвиждат, че притокът на чужд капитал ще остане трайно намален. Дори западните банки да успеят да балансират отново капиталите си, Източна Европа няма да е привлекателна за тях поради проявилите се по време на кризата рискове. 
Международният валутен фонд препоръчва балансирана макроикономическа политика и ограничаване на растежа на заплатите в публичния сектор, а така също Източна Европа, която няма да може задълго да поддържа конкурентността си единствено чрез евтина работна ръка, да се насочи към производството на по-съвършени продукти. Всичко това ще изисква все по-добро образование, по-добър бизнес климат, а в някои държави, сред тях България – борба с корупцията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *