Меркел и Оланд вярват в бъдещото добро сътрудничество

Визитата на Франсоа Оланд в Берлин започна със закъснение от над един час заради мълнията, която повреди самолета му още при излитането в Париж. Срещата между Оланд и Меркел бе очаквана с голямо внимание в цял свят, тъй като от бъдещето сътрудничество между двамата зависи до голяма степен дали и как Европа ще се справи с кризата. Икономически растеж – това бе основният акцент в разговора им.
Оланд спечели изборите във Франция именно заради обещанието си да даде глътка въздух на икономиката и да се погрижи тя да излезе в рецесия. Докато беше в опозиция, той често критикуваше политиката на Меркел, която предвижда най-вече строги мерки за спестяване.
Още на първата си среща обаче двамата намериха общ език. Говорихме на езика на общите европейски интереси, каза Оланд пред журналисти в Берлин. Той подчерта, че икономическият растеж е изключително важен, но призна: Трупането на дългове не може да продължава.
Домакинът му Ангела Меркел също се показа сговорчива. Тя от своя страна заяви, че икономическият растеж е важен за напредъка на ЕС и не бива да бъде пренебрегван за сметка на строгите икономии. Убедена съм в доброто ни сътрудничество занапред. Ние не принадлежим към едно европейско семейство, но сме част от Европа и изповядваме едни ценности, каза още тя.
Оланд пък припомни, че историята помни прекрасното сътрудничество на други френски и германски лидери, принадлежащи към различни партии – Франсоа Митеран и Хелмут Кол, Жак Ширак и Герхард Шрьодер.
На въпрос дали смятат, че Гърция трябва да излезе от еврозоната, и двамата отговориха, че биха уважили всяко решение на гръцките избиратели.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *