Меркел повдигна еврото

Германският канцлер Ангела Меркел днес заяви в реч в Берлин, че Германия иска силно „евро на пазарите“, докладва агенция Bloomberg. В същото време държавният глава на водещата европейска икономика отново потвърди, че преструктурирането на дълга ще е част от решенията на фискалните проблеми на някои от страните членки на еврозоната.
Това изказване и ръстът на европейските пазари, който показва увеличение на апетита за риск и съответно има негативен ефект върху долара в качеството му на резервна валута, подкрепиха еврото. В края на сесията на европейските пазари единната валута поскъпва с 0.12%, до 1.3353 долара.
В същото време паундът е под натиск, след като днес в изказване пред парламента председателят на Английската централна банка Мервин Кинг изяви опасения за възстановяването на британската икономика, като подчерта, че са възможни и нови количествени улеснения за стимулиране на растежа, като дългосрочните инфлационни очаквания остават ниски.
В края на сесията на европейските пазари паундът поевтинява с 0.11% до 1.5762 долара.
Ръстът на апетита за риск пък доведе до натиск върху японските пари, които поевтиняват с 0.06%, до 83.6050 йени за долар.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *