Металурзите излизат на протест заедно със семействата си

Очаква се към работниците да се присъединят и техните семейства. В сряда изтече обещаният от председателят на МС Борисов срок да намери изход от кризата в комбината.
Металурзите ще блокират основното кръстовище в центъра на Кърджали, откъдето заради ремонти в момента минава целият автомобилен трафик. В блокадата няма да участва „Подкрепа”, въпреки че синдикатът се обяви за протестите. Председателят на синдикалната организация в завода Анни Георгиев обясни, че не иска да се създават проблеми на гражданите, които винаги са били зад металурзите. Преди протеста работниците ще проведат митинг и ще обявят, че масово напускат Оловно-цинковия завод. На трудовата борса ще отидат дори и хората, които поддържат металургичните пещи. Това означава, че няма кой да се грижи за непрекъснатия технологичен цикъл и производството трудно ще бъде възстановено, дори да се намери нов инвеститор. Според синдикатите единствено полският консорциум „Силезия” продължава да има интерес към комбината, но банките кредитори явно не са съгласни. Една от тях вече е наложила запор върху част от имуществото, включително и оборудването за новия цинков завод.
Металурзите определиха като абсолютно несериозно изказването на Борисов, че за тях са осигурени допълнителни работни места в пловдивския комбинат за цветни метали и в Горубсо-Мадан. Те смятат така, защото и в момента само за комбината има списък с 420 души, които чакат от месеци да бъдат назначени. Според синдикатите, думите на Борисов са поредното отлагане на проблема с ОЦК.
Иванка Караколева от КНСБ каза в „Преди всички“, че протестиращите нямат сили да чакат повече и искат отговор на въпроса ще го има ли или не ОЦК „Кърджали“. Срещаме пълно разбиране от хората в региона за нашите действия, а също и за позицията, че работодатели като Валентин Захариев нямат място в България, каза още Караколева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *