Мигрантите по света пратили у дома $500 млрд.

Мигрантите, работещи в богати страни, са изпратили в родните си страни почти половин трилион долара през 2016 година. По този начин те осигуряват на семействата си финансова стабилност, достъп до образование, подслон и здравни грижи. Това сочи разпространен днес доклад на Международния фонд за развитие на селското стопанство (ИФАД – IFAD), цитиран от Ройтерс и БТА.
Около 200 милиона мигранти, половината от които жени, са изпратили 445 милиарда долара на семействата си в Азия, Латинска Америка и Африка през 2016 година, уточни фондът. Общата стойност на преведените пари, която се очаква тази година да достигне 450 милиарда долара, се е повишила с над 50 процента през изминалото десетилетие допълва организацията.
Това наистина е световен феномен, при който хората, заради липса на възможности, трябва да напуснат семействата си, за да им осигуряват средства, каза пред Ройтерс в телефонно интервю Педро Де Васконселос, който е съветник във фонда и е изготвил доклада. „Миграцията би трябвало да е опция, избор. За 200 милиона души обаче тя е необходимост,“ допълни той.
По-голяма част от средствата (117 милиарда долара) са изпратени от САЩ, следват Европа (115 милиарда долара) и страните от Залива (100 милиарда долара).
Общите доходи на мигрантите работници се оценяват на 3 трилиона долара годишно, като почти 85 процента от тях остават в страната, където са изработени. Парите, които пращат мигрантите в родните си страни, средно възлизат на под един процент от брутния вътрешен продукт на държавата, в която работят. Семействата получават средно от чужбина 200 долара месечно, което е 60 процента от доходите на домакинството.
Благодарение на стабилния приток на пари от чужбина семействата могат да си купят храна, да имат подслон, да посещават училище, да получават здравни грижи, да подобрят хигиенните условия и дори да инвестират и да имат малки спестявания, се посочва в доклада.

От началото на 2016 година до края на август изпратените от емигранти пари са 567 млн. евро, или над 1.1 млрд. лв. Те са повече с 1 млн. евро в сравнение със същия период на миналата година. Парите, които българите, работещи в чужбина, вкарват в страната, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *