Милиардерите по света предпочитат безопасността на кеша

Милиардерите по света държат „планини от кеш”, в пореден знак за това, че ултра богатите не се чувстват уверени в това да инвестират парите си при настоящата ситуация на пазарите, коментира CNBC.

Според последното проучване на Wealth-X и UBS, милиардерите по света държат средно по 600 милиона долара в кеш, или с 60 милиона повече от миналата година. Това означава, че средно 19% от състоянието им е в пари.

„Повишената ликвидност говори за това, че много милиардери държат парите си извън пазара и чакат оптималния момент за допълнителни инвестиции”, се отбелязва в изследването.

Всъщност, паричната част от портфолиото им вече значително превишава имотната. Средният размер на имотните инвестиции на милиардер е 160 милиона долара, показва проучването.

Саймън Смайлс, главен инвестиционен директор в UBS Wealth Management, отговарящ за ултра богатите, коментира, че милиардерите и техните фамилни дружества са изправени пред един и същ въпрос: „Какво да правят с целия кеш, който имат”.

„Очевидната безопасност на кеша, подсилена от болезнения психологически опит от глобалната финансова криза от 2008-2009 и последвалите проблеми в еврозоната, подсилва тенденцията да се избира подобен предпазлив подход”, казва Смайлс.

Но инфлацията заплашва да „изяде” стойността на кеша, така че той съветва клиентите си да предприемат „премерен риск” с лихвени суапове, суапове за кредитна защита или с валутни деривати.

Но в настоящата пазарна среда и предвид опита от 2008-9 милиардерите са склонни по-скоро да се задоволят с малка доходност, та дори и с лека загуба, отколкото с предприемането на рискове.

Смайлс коментира, че тенденцията да държат много кеш не се ограничава до милирадерите, а е видна и при милионерите и мултимилионерите, при които това количество е между 20 и 30% от състоянието им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *