Милиардер и съветници залпово напускат Тръмп

Милиардер – един от многото от членовете на управлението на президента Доналд Тръмп, този път Карл Икан, реши да се оттегли от ролята си на специален съветник на американския президент Доналд Тръмп след критики, че препоръките му могат да доведат до политика, благоприятно за собствените му инвестиции, предаде Ройтерс. Някои конгресмени демократи и поддръжници на биогоривата твърдят, че препоръките, които Икан дава на републиканската администрация в Белия дом, създават конфликт на интереси с бизнеса му, включително негова компания за преработка на петрол.
В писмо милиардерът посочва, че се оттегля, за да предотврати „партийни кавги“ за ролята му.
Тръмп загуби тази седмица два консултативни съвета с представители на бизнеса заради реакцията му на размириците, избухнали в Шарлотсвил миналия уикенд.
Оставка днес подадоха и членовете на президентския комитет по изящни изкуства, чиито почетен председател е първата дама Мелания Тръмп, информира ТАСС.
Причина за оставката е недоволството срещу позицията на президента на събитията във Вирджиния, се посочва в документа, подписан от 17 членове на комитета.
Органът е създаден през 1982 г. при управлението на президента Роналд Рейгън със задача да дава препоръки на Белия дом по културни въпроси.

Последва оставката и на един от ключовите политически съветници на американския президент Доналд Тръмп – Стив Банън, който също напуска поста си в Белия дом. „Началникът на кабинета Джон Кели и Стив Банън взаимно се договориха днес да е последният (работен) ден на Стив”, заяви говорителката на държавния глава Сара Сандърс в изявление. „Благодарни сме за службата му и му желаем всичко най-добро”, посочи тя.

Според критиците на 63-годишния Банън той е националист и присъствието му в Белия дом беше противоречиво още от самото си начало.

По-рано вестник „Ню Йорк таймс” съобщи, че държавният глава е информирал своите съветници за намерението си да се раздели с ключовия си стратег, но все още не знае как и кога да го направи. Изданието цитира източник, близък до Банън, според когото именно той е поискал да се оттегли от поста и е подал оставка още на 7 август. Преди това вестникът съобщи също, че Тръмп подозира Банън в разкриване на вътрешна информация от Белия дом пред журналисти.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *