Милиони ще платят данъкоплатците за далаверите в земеделието

Милиони ще платят данъкоплатците за нарушенията с проекти, финансирани по Програмата за развитие на селските райони. Милиони ще платят данъкоплатците за далаверите в земеделието.

Резултат с изображение за къщи за гости

Това стана възможно след като Върховният административен съд (ВАС) окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкциите след плащането по проекти по програмата. Тя бе приета по времето, когато бившият земеделски министър Румен Порожанов оглавяваше Държавния фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Според съда обаче изпълнителният директор на ДФЗ, в случая Порожанов, е нямал право да приема подобни методики, тъй като това е изцяло в правомощията на Министерство на земеделието. Затова и тя е обявена за нищожна. Заради този гаф на Порожанов сега всички далавери с къщи за гости и други проекти ще бъдат узаконени.

След решението на ВАС всички, на които са били наложени корекции по проекти, финансирани от програмата, ще имат една година да си поискат от държавата тези средства. Включително и тези, за които съдът вече се е произнесъл, че санкциите са правомерни, информира в.Труд.

Наложените глоби, които сега могат да бъдат поискани обратно от бюджета, са в размер на поне 10 млн. лв. Толкова са наложените санкции през 2018 г„ когато са проверени над 120 къщи за гости от общо 750-те субсидирани по програмата. Това сам призна бившият земеделски министър Румен Порожанов малко преди да бъде освободен от поста.

За част от къщите за гости е удържана цялата сума, тъй като те никога не са били ползвани по предназначение.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *