Минималната работна заплата става 560 лв. от началото на 2019 г.

Минималната работна заплата ще стане 560 лв. от 1 януари 2019 г., реши правителството.

Минималната работна заплата става 560 лв. от началото на 2019 г..Размерът й ще се повиши с 9,8% в сравнение с настоящата година. Според управляващите нарастването ще допринесе за повишаване на мотивацията за търсене на работа на най-нискодоходната група, както и за намаляване на риска от бедност сред работещите.

Резултат с изображение за минимална заплата

Повишаването й е следствие от устойчивите темпове на ръст на БВП през последните години, увеличаване броя на заетите и отчетеното повишаване на средната работна заплата за страната, пише в мотивите на кабинета.

От 1 януари 2019 г. минималната работна часова заплата ще бъде 3,37 лв.

В рамките на Тристранния съвет работодателските организации за пореден път се противопоставиха на административното увеличение на минималната работна заплата и настояха за механъзим, по който да се определя минималното възнаграждение, основан на ясни икономически критерии, както е заложено в ратифицираната Конвенция 131 на Международната организация на труда.

Административното повишение е заложено в тригодишната бюджетна прогноза, информира investor.bg.

За пореден път работодателските организации се обявиха срещу увеличението на минималното възнаграждение за работещите с аргумент, че няма ясна методика за нарастването му. Бизнесът не хареса и предложението на синдикатите за по-високо заплащане на нощния труд.

Спорните теми бяха предизвикани от заложеното увеличение в Бюджет 2019, което предвижда минималната работна заплата да се вдигне от 510 на 560 лв.

„Четем средносрочната бюджетна прогноза, там пише колко ще бъде минималната заплата. Отдавна сме разбрали, че каквото и да си приказваме за минималната заплата, ще става това, което е написано в средносрочната прогноза“, обяви Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Пред Bulgaria ON AIR той поясни, че е важен размерът не на минималната заплата в нормативния документа, а средната заплата, която е в размер на 1200 лв и коментира още, че има отделни отрасли в много по-лошо положение, които сриват общата сметка на средната заплата.

Любослав Костов, който е икономически експерт от КНСБ, посочи, че преговорите в НСТС не вървят много бързо и договарянето може да отнеме няколко години. Той е категоричен, че бизнесът може да понесе и по-голям от предвидения ръст на минималната работна заплата.

Костов се позова на доклад на Европейската комисия в който се казва, че производителността на труда у нас е много по-висока от ръста на работните заплати и по думите му имаме пропуснати ползи.

„В държавния сектор има позиции, за които заплата 510 лева е подигравка. Но когато чистачката в БАН идва с нейния дългогодишен стаж и получава повече от младия астроном, не съм съгласен, че са ѝ малко на чистачката“, даде пример Теодор Дечев от АИКБ.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *