Министерството на икономиката пита туристическите фирми как да ги регулира

Проект на стойност 494 000 лева за стимулиране на качеството и устойчивото развитие на туристическите предприятия представиха в пресклуба на БТА днес от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Срокът му за изпълнение е две години, посочи неговият ръководител Христомир Христов, експерт в министерството. Проектът най-общо предвижда създаването на предложения за две доброволни системи – за сертифицирането на качеството на туристическите услуги и за устойчивото развитие на туристическите предприятия. От министерството предвиждат активното участие на туристическия бранш, което означава проучване на неговите нагласи за използването на тези доброволни системи, както и изискванията по отношение на критериите за оценка, добави Христов.
До декември 2011 г., когато проектът трябва да приключи, ще има на лице две крайни предложения, разписани в две системи – за качество и за устойчиво развитие. Те ще бъдат на базата на всички предложения от страна на бранша.
Част от тези предложения трябва да решат въпроса с това кой ще извършва сертифицирането на туристическите предприятия, какви ще бъдат механизмите за това сертифициране и какви такси ще се плащат за него. Ще има отговор и на въпроса към какви точно международни и чуждестранни схеми тази национална система да бъде акредитирана. Всички тези детайли трябва да присъстват в окончателното предложение, както и мерки за тяхното прилагане в системата, обясни за БТА експертът от министерството.
Европейският опит за сертифициращ орган засега не сочи примери, в които държавата да участва в тази дейност. Обикновено тя инициира процеса и много често се включва с финансова подкрепа и с популяризиране на знаците за обозначаване на качество в туризма.
 

БТА
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *