Министерството на Трайков рипна срещу туристическия данък

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се противопоставя на въвеждането на туристическиданък и настоява за запазване на туристическата такса. Това заяви пред журналисти ресорният зам.-министър Иво Маринов. По думите му, ако таксата премине в местен данък върху леглата, събираемостта на общините няма да се подобри.
„Ние обвързваме събираемостта с нарастването на броя на нощувките, а не с данък върху леглото, защото когато бъде данък върху брой легла, леглата в близките години няма да се увеличат. Така че ако стане данък, ще има един константен приход в общинските бюджети, тъй като това се предвижда да е местен данък. Неговото увеличаване ще бъде единствено чрез увеличаване размера на самия данък, а ние предлагаме да бъде фиксиран минимален размер на туристическата такса, която на брой легла, а също и на съответни категории да се заплаща, а при по-голяма заетост от тази, която сме заложили, хотелиерът в края на сезона и на годината да доплаща, да изравнява това, което дължи”, обясни зам.-министърът с ресор туризъм.
Министерството предлага и промяна в Закона за туризма, с която да се промени задължителната информация, която хотелиерите попълват. Предвиждат се също така завишени санкции и за хотелиерите, и за кметовете, ако не събират туристическите такси. „В регистъра в момента има, че трябва да регистрира пристигналите, но няма графа за напускането. И там става врътката, че стоиш десет дни, а те регистрират за два. Ще има графа заминали, а също и за националност”, каза Маринов и бе категоричен, че при системни нарушения ще се стига до отнемане на категоризацията, а също и санкции за кметовете, че не събират парите.
Иво Маринов отбеляза, че промените в Закона за туризма ще бъдат внесени, след като бъдат гласувани останалите законодателни промени за годината. Зам.-министърът на икономиката отбеляза още, че в световен мащаб се наблюдава тенденция към преминаване към индивидуален, а не групов туризъм.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *