Миноритарен дял в дигитална банка Monobank ASA придоби TBI Bank

TBI Bank се договори за придобиването на миноритарен дял в норвежката Monobank ASA.  TBI Bank инвестира близо 6 млн. евро за дял от над 9% в частно пласиране на акции на Monobank, регистрирани на фондова борса в Осло.Monobank е дигитална банка, специализирана в областта на потребителското финансиране, с операции в Норвегия и Финландия. Основана е през 2015 г. и към момента притежава нетен кредитен портфейл от около 360 млн. евро. Развива се успешно в скандинавския регион като модерна дигитална банка с високоефективни бизнес дейности, базирани на иновативни технологии.
„Ние от TBI Bank вярваме, че тази инвестиция ще ни позволи да споделяме най-добрите практики с една от водещите скандинавски финтех банки. Това е в съответствие с нашата стратегия да се превърнем в дигитална банка от следващо поколение”, каза Питър Барон /на снимката/, изпълнителен директор на TBIF Financial Services (TBI Bank). „Освен това този миниритарен дял е първата стъпка в потенциалното сътрудничество с Monobank като част от стратегията на компанията майка 4finance Group за развитие на бизнеса в скандинавския регион”.

Известно е, че TBI Bank е фокусирана върху потребителското финансиране и кредитиране на малки и средни предприятия в България и Румъния. Чрез доверена мрежа от над 5000 точки
на продажба се обслужват повече от 1.4 милиона регистрирани потребители. Банката е част от 4Finance, най-голямата онлайн и мобилна група за потребителско кредитиране в Европа. Фокусът върху клиентите е в основата на движението напред към превръщането й в дигитална банка от следващо поколение. Успешният бизнес модел и потребителски ориентиран подход от ствоя страна позволиха превършщането й в най-печелившата банка в България според класацията „Capital K10, 2018“.

TBI Bank предизвиква утвърдения модел на банкиране. До момента оперира като специализиран офлайн и онлайн кредитор за физически лица и малки и средни предприятия в България и Румъния. Сега съсредоточава усилията си да се превърне в дигитална банка от следващо поколение. Така ще подобри финансовия живот не само на настоящите клиенти, но и на хората, които остават недоволни от съществуващите банки, и на тези, които предпочитат дигиталните услуги. Границите на операциите ще се разширят, за дасе обслужват  клиенти от цяла Европа чрез онлайн-базирани продукти и услуги, разработени от най-добрите таланти в сферата на финансите и технологиите. Целта е:  еволюцията да се осъществи чрез обединяването на досегашния  банков опит с ноу-хау в областта на финтех и чрез иновации.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *