Миролио купи марката за дрехи DiKa

Италианският предприемач с български паспорт Едоардо Миролио купи модната марка DiKa чрез своята фирма „Е. Миролио“. Макар сделката да е от края на миналата година тя бе обявена в сряда на специална пресконференция от новия собственик. Смяната е продиктувана от проблеми на гръцките основатели с банки.

Резултат с изображение за миролио

Цената не е обявена, но бизнесът с дрехите е правил годишни приходи от 7-9 млн. лв. Сега промяната е, че заради липсата на работна ръка облеклата вече няма да се шият в България, а в Сърбия. Но пък плановете на Миролио са за отваряне на магазини на марката във Франция.

Краят на гръцката инвестиция

Дрехите с марката DiKa до преди сделката се произвеждаха от компанията „Дика стил“, основана през 1993 г. и собственост на Димитриос Кабурис и Михаил Илиадис.

„В края на миналата година разбрахме, че гръцките собственици са решили да прекратят дейността на фирмата, която е с 25-годишна история, и преценихме, че това е възможност да не допуснем марката да си отиде. Нашата цел е да възродим и развием DiKa. Това е бранд, който има традиции в класическата мода и олицетворява облеклото на жената с професия, която иска да е елегантна“, обясни избора за покупката Едоардо Миролио.

От доклада за дейността на „Дика стил“ в Търговския регистър става ясно, че дружеството на гръцките собственици не работи от септември 2017 и отчита загуба от над 1 млн. лв. за годината срещу печалба от 44 хил. лева през 2016. Фирмата отбелязва, че води съдебни спорове с финансова институция и посочва, че част от загубата е в резултат на отписване на вземане от клиент, който е преустановил дейността си и е заличен като търговец. Заетите в „Дика стил“ са били 113 през 2016, но са освободени и в края на 2017 са само 11.

Български платове и дизайн, сръбски шев

Новият собственик – „Е. Миролио“, е закупил машини на „Дика стил“, както и бранда DiKa, и е подновил договорите за наем на магазините, в които досега се продаваха дрехите. „Част от активите придобих от гръцките собственици, а друга – от банки кредитори. Има и е една трета част, която е ипотекирана и която не съм закупил“, уточни за „Капитал“ Едоардо Миролио, без да посочва цената на сделката.

За DiKa ще продължи да работи екипът от български моделиери и дизайнери, създал и наложил марката. Дрехите обаче ще се изработват в двете сръбски фабрики – в Димитровград и Пирот, които Едоардо Миролио купи през 2017 г. срещу 3 млн. евро.

Преди придобиването при 15% от облеклата с марката DiKa са използвани платове на „Е. Миролио“, сега за бранда ще се използват преимуществено естествените материи вълна и лен, които се произвеждат във фабриките на италианския собственик в страната, информира в.Капитал.

Заетите в България, които работят за DiKa, са 120, а в Сърбия – 420. „Желанието ми беше целият ни бизнес да бъде в България. Не успяхме да го осъществим, поради липсата на достатъчно работна ръка“, казва Едоардо Миролио.

Планът за 2018

Инвестициите на „Е. Миролио“ през тази година ще бъдат насочени към откриване на фирмени магазини в България и в чужбина. „Техният брой ще зависи от наличието на достатъчно топ локации. DiKa се продаваше в седем магазина, ние ги запазихме и открихме още три“, уточни Едоардо Миролио. Засега марката може да бъде купена в София, Пловдив, Велико Търново и Сливен, а също в Букурещ и Тбилиси. Плановете са през 2018 да бъдат отворени фирмени магазини DiKa и в Бургас и Варна.

„Синът ми Франко тези дни приключва сделка за откриване на магазини DiKa в Южна Франция“, посочи Едоардо Миролио. Очакванията са до края на годината модната марка да присъства в Сент Етиен, Монпелие, Гренобъл и Тулуза.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *