Митниците допускат, че „Лукойл” може да укрие акциз

Междувременно в очакване на „присъдата” Агенция „Митници” публикува своите жалби до ВАС срещу определенията на Софийския административен съд, според които рафинерията нарушител трябва да работи, защото иначе щяла да претърпи огромни щети. Митниците се тревожат, че заради липсата на измервателни уреди нефтохимът може да пласира горива, без да внесе дължимия акциз. От жалбите на агенцията става ясно, че „Лукойл Нефтохим” е дал банкова гаранция, която обаче покрива само 1/4 от акциза.
Юристите на агенцията акцентират на странния факт, че Софийският административен съд е уважил жалбите на „Лукойл Нефтохим Бургас”, като е признал като „доказателства” за възможни щети договори на други фирми. Става дума за контракти на „Лукойл България” и на „Лукойл Ейвиешън” – фирми, които заедно с рафинерията са от едно семейство, но са съвсем отделни и независими юридически лица.
За да покаже колко опасно е спирането на рафинерията, съдът цитира договори с БДЖ и Столичен транспорт за доставки на горива. Но доставчик не е нефтохимът, а дистрибуторът „Лукойл България”, който би могъл да купи от другаде горива.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *