Млади предприемачи очакват лихви под пазарните

Млади предприемачи до 29 години ще могат да вземат кредит между 5000 и 50 000 лева с лихви под пазарните, това съобщи министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова. Информацията бе оповестена на откриването на седмото издание на форума „Дни на кариерата в секторите: икономика, финанси, маркетинг, човешки ресурси, обслужване на клиенти“ в Университета за национално и световно стопанство /УНСС/, което се провежда с цел стимулиране на младите предприемачи в различните сектори.
За кредитите за млади предприемачи ще бъдат отделени 12,5 милиона лева. Министерството на труда и социалната политика беше първото, което подписа споразумение с Фонда на фондовете, припомни Русинова и допълни, че има прехвърляне на 70 милиона, които са насочени към младежко предприемачество, развиване на предприемачество и социални предприятия.
Предстои до края на годината да бъдат отворени тръжните процедури от страна на Фонда на фондовете за набиране на финансовите институции, които ще бъдат посредници, като стартираме приоритетно с кредитите за младежи, допълни Русинова.
Ще бъдат подкрепени инициативни младежи, които имат вече компания, която оперира две години на пазара или такива, които тепърва започват бизнес.
Няма да има ограничения в предприемачеството, изключение прави частично ограничение, свързано с първично земеделско производство, посочи министърът.

Форумът по традиция се организира от JobTiger, който е най-големият доставчик на HR услуги за работодатели и търсещи работа в България. Повече от 15 години на пазара, компанията е организатор на най-големите кариерни форуми в България, най-значимият от които е „Национални дни на кариерата“. „Дни на кариерата”, сектори: Икономика, Финанси, Маркетинг, Човешки ресурси и Обслужване на клиенти са съществена част от годишния календар на тези събития.

Седмото издание на тазгодишното изложението ще даде възможност на студенти и млади специалисти, които търсят кариерно развитие в споменатите области да се срещнат с компаниите – лидери в секторите и да открият своето ново работно място или възможност за стажантска програма.

Предвидени са още практически работилници, презентации, демонстрации, казуси. При практическите  работилници са заявени:   Политиката на държавата за насърчаване на заетостта и кариерното развитие на младите хора с висше образование в България; Стипендии „Фулбрайт”- възможности за обучение, специализации и изследователска дейност в САЩ; Възможностите за развитие в УниКредит Булбанк и други.

Кольо ЗЛАТАНСКИ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *