Мнения и препоръки на банките след септемврийската среща на FOMC

Становища и препоръки на експерти от различни банки, които бяха направени след края на заседание на FOMC в сряда.

Bank of America Merrill Lynch: Тонът на Фед увеличава риска, че началото на съкращаването на програмата за закупуване на активи няма да бъде положено през 2013 година. Потенциалната промяна в ръководството на Федералния резерв се явява краткосрочен риск за долара. Най-вероятният приемник на Бернанке – настоящият заместник-председателя на Фед Джанет Йелън е вероятно да продължи да прилага стимулиращата политика. Ние поддържаме нашите оптимистични прогнози за долара в средносрочен и дългосрочен план, въпреки че в момента позицията на Фед може да диктува слабост на американската валута.

Barclays: Тонът на декларацията на FOMC вече може да спре или дори напълно да възстанови отлива на капитали от развиващите се пазари. Особено това може да подкрепи валутите на страните с все по-голям дефицит по текущата сметка. Ние очакваме началото на намаляването на програмата за изкупуване на активи да бъде обявено през декември и ще се вземе решение за съкращаване размера на месечните покупки с $ 15 млрд. Напълно програмата за закупуване на активи ще бъдат сведени до минимум в края на юни 2014 г., вместо първоначалните очаквания за края на март 2014 година.

Deutsche Bank: Началото на завършването на програмата за закупуване на активи ще бъде пуснато през декември, когато Фед обнови икономическите прогнози и проведе пресконференция. Федералният резерв може все още предостави на пазара редица изненади, така че е възможно долара да поевтинее с около 2% против основните конкуренти. Максимумът на 1.3711 може да стане нова зона за продажби на евро/долар. Австралийският долар има по-висок потенциал за растеж срещу американската валута. До края на годината AUD/USD може да нарасне до 0.9800.

Citigroup: Икономическите данни отново ще бъдат ключов фактор. Тяхното вече високо ниво на важност ще бъде още по-значително. Движенията на пазара ще бъдат изключително чувствителни към признаците на нормализация в американската икономика. Серия от положителни най-важни статистически показатели ще върне пазара към очакванията за по-ранно започване на съкращаването на програмата на закупуване на активи, както и очакванията, че целия процес по завършването на тази програма ще бъде краткотраен. В момента може да е подходяща тактическа разпродажба на щатския долар спрямо най-ликвидните конкуренти.

Credit Suisse: Случката, след като FOMC промени очакванията за затягане на паричната политика премахна пречката за по-нататъшния растеж на паунда спрямо долара. От тази валутна двойка напълно може да се очаква цел на 1.6200 в началото на януари. Валутите на редица развиващи се страни временно ще се възползват най-добре. Препоръчваме продажби на американския долар срещу бразилския реал и малайзийския рингит.

UBS: Решението на Фед е основния негативен фактор за дългосрочните бичи мнения относно перспективите за долара. Резултатът от заседанието на FOMC ще остави долара под натиск до края на годината. Банката очаква, че Фед ще спре да издува баланса си в края на 2014 г. EUR/USD и GBP/USD може да тестват върховете на 1.3700 и 1.6400, съответно.

Goldman Sachs: Банката сега очаква, че първата стъпка към завършването на програмата за закупуване на активи Фед ще направи през декември. Пълното приключване на програмата ще е през септември 2014 г., което е три месеца по-късно от първоначалните очаквания на банката. Първото увеличение на лихвите ще се появи в началото на 2016 г.

BNP Paribas: Началото на изтъняването на изкупуването на активи от Фед ще стартира през януари или март 2014. Банката запазва положителни изгледи за перспективите на валутите от стоковия блок. Потенциално най-положителен ефект от резултатите от срещата на ФЕД може да има върху двойката AUD/JPY. Банката препоръчва дълга позиция с цел на 96.00.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *