Много фирми се преместват от Великобритания в Нидерландия

Два пъти повече компании започнаха бизнес в Нидерландия през 2019 г. в сравнение с година по-рано с оглед на наближаващото излизане на Великобритания от Европейския съюз, съобщи холандска правителствена агенция.Много фирми се преместват от Великобритания в Нидерландия.

Резултат с изображение за „брекзит“

През миналата година 78 фирми избраха да отворят свои офиси или да преместят операциите в страната, като общият им брой след британския референдум за Брекзит през 2016 г. достигна 140, обяви Агенцията за чуждестранни инвестиции на Нидерландия (NFIA), информира economynews.bg.

„Тенденцията беше на удвояване всяка година на броя на компаниите, които идват в Нидерландия“, заяви Йерун Нийланд от NFIA.Много фирми се преместват от Великобритания в Нидерландия.

Резултат с изображение за „брекзит“

Великобритания напусна ЕС на 31-ви януари тази година, като сега тече т.нар. „преходен период“ до края на 2020, през който трябва да се изработи ново търговско споразумение с останалите 27 членове на блока.

„Несигурността остава, защото никой не знае как ще изглежда сделката, която ще се договаря. Тази несигурност кара компаниите да търсят други варианти“, посочи Нийланд добави: „С оглед на това нямаше забавяне на тази нарастваща тенденция на привличане на чуждестранен бизнес в Нидерландия“.

Резултат с изображение за „брекзит“

NFIA също така посочи, че в момента разговаря с още 425 компании за преместване или за разширяване на техния бизнес в Нидерландия, спрямо 175 фирми през 2018 година.

Очаква се 140-те фирми, преместили в страната, да създадат повече от 4 200 работни места и да направят инвестиции за 375 млн. евро през следващите години, посочва агенцията.

Резултат с изображение за „холандия“

Тя обаче предупреждава, че като отворена икономика със сравнително високо ниво на външна търговия, Нидерландия е сред държавите от ЕС, които са най-силно изложени на отрицателните въздействия в следствие на Брекзит.

Резултат с изображение за „холандия“

Компаниите, които се базират в Нидерландия, са до голяма степен във финансовата сфера, информационните технологии, медиите, рекламата, природните науки и сектора на здравеопазването, посочи Агенцията за чуждестранни инвестиции.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *