Модерна Турция се отдалечава от корените си

Кемал Ататюрк основава някога Турция като светска, ориентирана към Запада държава между Европа и Ориента. Но в неделя се очаква министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган да победи на изборите своите двама съперници с убедително мнозинство. За много турци, които все още са лоялни към светския и прозападно ориентиран основател на страната, първите преки избори на турски президент вероятно ще бъде горчиво разочарование, пише в свой анализ по темата The Wall Street Journal.

Нито един от съперниците на Ердоган не успява да спечели последователите на Мустафа Кемал Ататюрк. „Аз ще бойкотирам изборите“, казва 37-годишният Ибрахим Хакверди, който със съпругата си и двете си малки дъщери посещава мавзолей, построен в памет на починалия преди почти 80 години Ататюрк. „Нито един кандидат не е истински кемалист. Ердоган ще спечели отново, и се опита да потъпче идеалите на Ататюрк“, смята той.

За Хакверди и много други кемалисти кандидатите са доказателство, че идеите на Ататюрк днес намират все по-малко уважение, докато Ердоган и останалата част от ръководството на страната изграждат една ислямска държава. Някога светски коалиции с помощта на мощните военни постановиха, че религията и политиката ще останат строго разделени. Но днес политическият ислям се превръща в тенденция, в „мейнстрийм“. По време на трите си мандата като премиер Ердоган омаломощи армията, която от 1960 г. насам свали от власт четири правителства, а важните политически постове се държат от лица, които споделят неговата идеология.

На Ердоган не му бе разрешено да изкара четвърти мандат като министър-председател, така че той се кандидатира за президент. Това е първиятпът, в който президентът ще се избира пряко от народа, след като на референдум през 2007 г. бяха променени изборните правила. Според последните проучвания Ердоган ще спечели 55% от гласовете.

Светски настроените турци се оплакват, че Ердоган все по-често навлиза и нарушава личния живот на хората по религиозни причини. Той затегна законите за алкохол, започна да дава съвети на жените за това колко деца те трябва да имат и критикува, че студентите от двата пола живеят заедно в общи апартаменти и общежития.

Двете основни светски партии номинираха Екмеледин Ихсаноглу за основен конкурент. Академикът и бивш генерален секретар на Организацията за ислямско сътрудничество, който е роден в Кайро, прекарва голяма част от живота си в изучаване на исляма. Очаква се той да бъде приет добре особено сред дясноцентристките избиратели, които обикновено избират кандидатите на Партията на справедливостта и развитието (на турски: Adalet ve Kalkınma Partisi, AKP). Но много турци съжаляват, че той не е същински светски кандидат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *