Моловете са №1 в търговията с бизнес имоти

Моловете и по-точно продажбите на големи търговски центрове през миналата година станаха основа за раздвижването на пазара. Прогнозите са през 2018 фокусът на инвеститорите в имоти да се измести към офис площите.

Затова придобиванията на първокласни офис сгради ще са двигател на пазара през новата година, коментираха от консултантската компания Cushman & Wakefield FortonСъс сделки с бизнес имоти за близо 1 млрд. евро 2017 беше пикова за инвестиционния пазар. От тях около 870 млн. евро е стойността на придобиванията с инвестиционна цел – управление и реализиране на доходност от наеми. Най-голямата сделка беше тази за мол Paradise Center, който бе продаден на южноафриканския фонд NEPI срещу 252.9 млн. евро.

„През последната година действително имахме много активен пазар, но той освен позитиви крие и рискове. Много продавачи подходиха прекалено оптимистично и излязоха с нереално високи ценови очаквания. Ние обаче все още не регистрираме инвестиционен интерес подобен на този към пазарите Централна Европа“, предупредиха експертите. Според тях сделки ще има само при наличието на реализъм от страна на продавачите.

През 2018 пазарът на бизнес имоти няма как да достигне обема от предходната година заради ограниченото предлагане на първокласни активи. Доходността по сделките ще продължи плавно да намалява през следващите месеци като към момента тя се движи около 7% за търговските площи и между 7.5 и 8% за офис площите. В по-дългосрочен план обаче тази тенденция едва ли ще се запази предвид покачването на лихвите и поскъпването на финансовия ресурс.

Силен остава и интересът за строителство на нови проекти, като най-силно изразен е той при офис площите и на жилищния пазар. Като силен тренд са посочени и инвестициите в мултифункционални проекти, които съчетават различни видове площи.

Активният имотен пазар от последните години даде кураж на много инвеститори да започнат по-мащабни проекти в големите градове. В София са в ход няколко такива, като Grand Kanyon и Sofia Square на Garanti Koza, но очакваме и нови реализации предвид продажбите на няколко големи парцела с подходящи локации през миналата година. В Пловдив с наше посредничество бившата фабрика на „Каменица“ има нови собственици, които също планират комплекс със смесено предназначение“, обобщават от консултантската компания.

Като цяло най-активен остава пазарът на офис площи, който приключи 2017 г. с наемни сделки за 198 000 кв. м. Числото е без прецедент за нашия пазар и е резултат както на силното търсене от страна на IT и BPO бизнеса, така и от завършването на големи първокласни проекти, които отговарят на нуждите на наемателите.

През 2017 бяха завършени близо 116 000 кв. м нови офис площи, които в голямата си част бяха отдадени под наем още в строеж. През тази година се очаква завършването на нови 178 000 кв. м, като над 40% от тях вече са отдадени. Наемните нива остават стабилни на 13.5 евро/кв. м за първокласна офис площ.

Раздвижване има и на пазара на търговски площи, където през 2018 г. се очаква откриването на нови търговски центрове – Delta Planet във Варна и Plovdiv Plaza в Пловдив. Нарастващото потребление и желанието на редица марки от средния и бюджетния ценови клас за разрастване извън София водят и до интерес към по-малките областни центрове.

В столицата нови търговски площи не са планирани на пазара тази година. Смяната на собствеността в големите търговски центрове обаче се очаква да доведе до промени в търговските им миксове и наемните нива. Към момента наемите на първокласна площ в софийските молове са средно 31 евро/кв. м с тенденция към лек ръст през годината. По-осезаемо покачване на наемните нива се наблюдава на търговските улици, където към момента средният наем на обект от 100 кв. м с добро изложение е 48 евро/кв. м.

 

Добрин МИХАЙЛОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *