Мръсният въздух е заплаха №1 за здравето в Европа

Мръсният въздух е заплаха №1 за здравето в Европа .Замърсяването на въздуха е главна причина за преждевременна смърт в 41 европейски държави, обхванати в проучването, включително в 28-те страни от Европейския съюз, сочат резултати от проучване на Европейската агенция по околната среда.

Резултат с изображение за мръсен въздух

Около 422 000 случая на преждевременна смърт през 2015 г. са свързани със замърсяването с твърди частици на въздуха в тези 41 държави. Твърдите частици, озонът над земната повърхност и азотният двуокис предизвикват и засилват проблеми в дишането, сърдечно-съдови заболявания и рак и съкращават живота, сочи проучването, информира в.Сега.

Транспортът, земеделието, производството на енергия, индустрията и домакинствата са основни източници на замърсяване на въздуха. Замърсеният въздух нанася поражения на екосистемите, почвата, горите, езерата и реките и намалява реколтите, напомня Европейската агенция по околната среда, информира в.Сега.

„Замърсяването на въздуха е невидим убиец и трябва да усилим действията си, за да ограничим причините за него“, коментира директорът на агенцията Ханс Брайнинкс.

Около 422 000 случая на преждевременна смърт през 2015 г. са свързани със замърсяването с твърди частици на въздуха в тези 41 държави. Твърдите частици, озонът над земната повърхност и азотният двуокис предизвикват и засилват проблеми в дишането, сърдечно-съдови заболявания и рак и съкращават живота, сочи проучването.

 

Те смятат, че за нас, като граждани на ЕС, е недопустимо да обричаме на подобен живот себе си и децата си! Затова и няма да спрат натиска върху институциите, от които зависи промяната на тази негативна тенденция. Ето и текста на писмото с незначителни съкращения: Всяка година България губи населението на един средноголям град като Гоце Делчев или Карнобат заради мръсния въздух, който дишаме. Въздух, който вече може не само да се види и помирише, но и да се пипне. За съжаление, не става дума за преувеличение. Според официалните данни на Световната здравна организация, България е на второ място по смъртност вследствие на мръсен въздух, а Пловдив е един от градовете с най-нездравословен въздух в България. При нас максималната норма за фини прахови частици се надвишава в повече от 140 дена годишно, при максимално допустими 35. Това прави въздуха под тепетата дори по-нездравословен от този в градове като София и Пекин. За цяла България, над 18 хиляди души умират всяка година от болести, свързани със замърсения въздух, а поне три пъти повече са тези с хронични заболявания и нарушена трудоспособност. Мръсният въздух е и една от причините българите да живеем 6.5 години по-малко от останалите европейци.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *