Муудис: Българската икономика ще се свие с 5% през 2009 г.

С 5% ще се свие българската икономика през настоящата година, прогнозира вицепрезидентът и старши анализатор в рейтинговата агенция Mуудис Кенет Орчард.
Брутният вътрешен продукт на страната (БВП) през 2009 г. ще бъде 44 млрд. долара, което е много под нивото на БВП на другите страни с рейтинг Baa от региона, пише в доклада.
През 2009 г. българската икономика поняся трудности заради спада на вътрешното търсене, което бележеше бум дълги години преди това.
Като причини за икономическияспад се изтъкват свиването на българския износ заради кризата във водещите търговски партньори на страната ни изатягането на кредитирането, което в миналите годинитласкаше ръста на икономиката ни.
Муудис дава малко по оптимистична прогноза за изпълнението на бюджета.Анализаторите очакватбюджетният дефицитдадостигне2.7% от брутния вътрешен продукт, което ще е сред най-ниските равнища в ЕС. Трупаните излишъци и фискалният резерв в миналите години ще помогнат да се компенсира спадът на приходите в хазната, посочват анализаторите на агенцията.
Припомняме, че Международния валутен фонд прогнозира 7% спаднабългарската икономика през 2009 г., Европейската комисия очаквасвиване от 2%, а Финансовото министерство – 2.5% спад на БВП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *