Наблюдател на валутния борд отчита по-бързо влошаване от очакваното

По отношение на здравето на валутния борд преместваме леко наляво стрелката на компаса, т.е. в негативна посока. Това се дължи на високия бюджетен дефицит през януари и февруари 2010 г. и на намаляващия фискален резерв. Това показва икономически бюлетин Експат Компас – Наблюдател на валутния борд.
В началото на февруари нямаше притеснение за валутния борд и не се виждаше опасност от девалвация. Сега обаче ситуацията се влошава по-бързо от очакваното и са необходими спешни мерки. Има три причини за това: бюджетът се спуска по пързалката към неочаквано голям дефицит през януари и февруари 2010 г., фискалният резерв се е свил може би до под 6 млрд. лв. и досега не са предприети никакви решителни реформи.
От Експат Компас предупреждават за два важни риска за 2010 г. – бюджетния дефицит ще достигне 2% от БВП вместо предвиденото в Закона за бюджета 0.9% и бюджетните разходи ще достигнат 43.5% от БВП вместо 42.3%.
По всички показатели ситуацията с януарския Бюджет 2010 може да се счита за притеснителна, а първоначалните цифри за февруари са дори по лоши: месечен дефицит от 700-1000 млрд. лв., фискалният резерв може би е паднал до под 6 млрд. лв., което не е добре, се казва в анализа.
През февруари посещението на МВФ в България доведе до смесени послания към обществото. Представителите на МВФ предупредиха, че дефицит от 1.8% е възможен и опасен, докато управляващите споменаха дори 2.5%. Но до края на февруари дефицитът достигна 2.2% от очаквания годишен БВП. Според Експат Компас дефицитът може да достигне 3.2%.
Относно идеята за данък «лукс” от Експат Компас са на мнение, че това ще доведе до изтегляне на големите депозити от банките, влошаване на банковата ликвидност и затягане на и без това трудната ситуация с кредитите.
Сред малкото добри новини, които се посочват в анализа са бързото свиване на опасно високите външни дефицити.
В анализа на Експат Компас се посочват два сценария. Първият е реформистки – много непопулярни мерки за намаляване на разходите, които е възможен и желателен, но не много вероятен. Вторият е популистки – почти никакво намаляване на разходите, а вместо това увеличаване на данъците. Този сценарий е по-вероятен, макар и твърде нежелан.
В анализа се предлагат и няколко реформи, сред които са намаляване на пенсиите, здравна реформа, намаляване на заплатите в държавния сектор, подобряване на данъчната събираемост, споразумение с МВФ, емитиране на еврооблигации и други.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *