Надуват цените на панелките

Соцапартаментите в “Надежда” и “Люлин” достигнаха 800 евро за квадрат

Панелите в няколко крайни квартала в София са поскъпнали с около 100 евро за квадрат за последната година. Основната причина е нарасналото търсене и увеличаването на продажбите в някои неатрактивни досега крайни райони. Това показа проверка на „Стандарт“ в статистиката на порталите за недвижими имоти imot.bg и imoti.net.

Въпреки очакванията за поевтиняване на старите некачествени апартаменти средната цена, на която се продават в момента панелните жилища в кварталите „Надежда“, „Люлин“ и някои части на „Обеля“, е 600 евро/кв. м. Някои собственици искат дори по 800-860 евро/кв. м. Заради нарастващото предлагане цените на новото строителство в същите райони уверено поемат надолу, достигайки нива от 400-550 евро/кв. м.

Обяснението на посредниците е, че търсенето на готови жилища все още е по-голямо от предлагането. Дори да е завършена сградата, обикновено жилището е на шпакловка и замазка, което означава още 2-3 месеца време за ремонт и допълнителни разходи, обяснява управителят на агенция „Би енд Ейч“ Христо Бойков.

Интересът към квартали като „Надежда“ се обяснява и с приемливите условия за живот на сравнително ниска цена – добро озеленяване, училища и детски градини, хипермаркети. Тези квартали в много по-малка степен останаха засегнати от масовото и хаотично строителство в популярните в последните години квартали, казва Евгения Каменова, управител на агенция за недвижими имоти „Женика“.

Елена Маркова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *