Над 40 на сто от българите са живели в мизерия през 2010 г., отчете НСИ

Това означава, че 22 на сто от българите са живели под този праг. Той е бил по-нисък в сравнение с 2008 и 2009 година. Според статистиката всеки втори не е могъл да си позволи потребление на месо, пиле или риба веднъж на два дни, а близо половината от българите са се ограничавали при отоплението на жилището си.
 
В сравнение с предните три години през 2010 година бедните у нас са били най- много, предимно сред пенсионерите и безработните. Ако в изчисленията не се включваха доходите от пенсии и социални помощи, цифрите биха били още по-тревожни, показват данните на НСИ. От работещите българи почти осем на сто са били бедни през 2010 година. Пет пъти по-голям риск от бедност са понасяли работещите на непълно работно време. Според изследването повече са били бедните домакинства, където живее един човек над 65-годишна възраст, самотни родители с деца или семейства с три и повече деца.
Предварителните данни за 2010 година показват, че над 40 на сто от хората са живеели в ограничения, което е повече, отколкото година по-рано. Най-много сме се лишавали от почивката извън дома, неочаквани разходи като неотложен ремонт на жилището и колата или внезапно заболяване. През 2010 година 4 на сто от българите не са могли да си позволят нито стационарен, нито мобилен телефон, а 10 процента са се лишавали от автоматична пералня.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *