Над 8 години затвор заплашват Найденов

Това заяви пред ПИК Румяна Арнаудова, прокурор и говорител на Софийската градска прокуратура.  Тя отрече твърденията на Найденов, че е обвинен по донос на бившата шефка на фонд „Земеделие“ Калина Илиева.  Арнаудова обясни, че прокуратурата си е свършила прецизно работата по разследването срещу Найденов и е подходила принципно, както при всеки друг обвиняем.
 Найденов е привлечен към наказателна отговорност за това, че през октомври 2010 г. в София е обещал подкуп в размер на 200 000 лв. на Светослав Симеонов – изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, за да извърши действие по служба, а именно да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества „В.Д.В. 007“ ЕООД и „Мелком“ ООД по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“ – престъпление по чл. 304а по Наказателния кодекс.
 Второто обвинение срещу Найденов е за това, че на 2 ноември 2010 г. в гр. София е принудил Светослав Симеонов да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова – завеждащ отдел „Инспекторат“ на ВКП, за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ – Калина Илиева, и от страна на Красимир Тренчев – прокурор от СГП, като злоупотребил с властта си на министър на земеделието и храните – престъпление по чл. 143, ал. 1 НК.Според прокуратурата, през март 2010 г. в София обвиняемият Найденов е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на „ЧЕХ – Йосиф Новосад“ ООД), противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за „Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.“, обявена от Държавен фонд „Земеделие“ по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“ Това е престъпление по чл. 283 от Наказателния кодекс.
 Ако вината на Найденов бъде доказана, той може да лежи над 8 години в затвора.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *