Над 81 хил. руснаци са купили имоти в България

Общо 81 114 руски граждани са купили имоти на територията на България от началото на 1999 г. досега. За същия период 636 вероятно са продали. Това сочат данни на Агенцията по вписванията на база справка в информационната система на регистър БУЛСТАТ.

Резултат с изображение за руски имоти в българия

Статистиката обхваща само руснаците, придобили имоти като физически лица. Тя не включва купилите имоти през дружества, каквато е практиката, когато сделката включва и земя – къщи с дворове или апартамент с идеални части от земята под сградата.

Едно физическо лице може да притежава повече от един имот, но в БУЛСТАТ се регистрира само първият, обясняват от Агенцията по вписванията. Тоест статистика не улавя общия брой на руските имоти в страната.

Броят от 636 на руснаците, продали имотите си в България, също е ориентировъчен. Възможно е да е по-малък, защото отписване от регистъра се иска и по поводи извън продажбата – например ако човекът придобие ЕГН/ЛНЧ. Възможно е и да е по-голям, ако някои от продавачите не са спазили законовото задължение, когато чуждестранно физическо лице продаде имот и не купи друг в страната, до седем дни да поиска прекратяване на регистрацията по БУЛСТАТ.

Числото не отразява и продажбите на руснаци, които имат повече от един имот в България. Ако първият имот бъде продаден, по партидата на човека се прави промяна и се вписва адресът на следващия придобит имот, обясняват от Агенцията по вписванията. Отписване от регистъра не се налага, информира capital.bg.

Същевременно в популярния сайт prian.ru в момента за продажба са обявени 7254 имота по българското Черноморие. Офертите са и за ново, и за старо строителство, като няма гаранция, че всички те са на руски собственици.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *