Над 90 страни в света са поискали помощ от МВФ заради COVID-19

Над 90 страни в света са потърсили спешно финансиране от Международния валутен фонд за справяне с епидемията от COVID-19 и последиците от пандемията за икономиките им.Над 90 страни в света са поискали помощ от МВФ заради COVID-19.

Пакистанец ще е новият представител на МВФ за България и Румъния ...

Това съобщи управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана от БНР.

Георгиева отбеляза, че МВФ разполага с 1 трилион долара „военен резерв“ и е готов да мобилизира „колкото е необходимо“, за да защити глобалната икономика. Тя подчерта, че пандемията представлява „заплаха за целия свят“, но отбеляза, че е най-важно да се помогне на страните с най-уязвими икономики, тъй като те ще пострадат най-много.Над 90 страни в света са поискали помощ от МВФ заради COVID-19.

Управляващият директор на МВФ предупреди, че епидемията от COVID-19 предизвика застой в световната икономика. „Сега сме в рецесия. Тя е много по-лоша от световната финансова криза преди десетилетие“, посочи тя, информира offnews.bg.

Георгиева обясни, че МВФ се фокусира върху това да се гарантира силен отговор на здравната криза, както и засилване на икономиката.

Реформите, които Кристалина Георгиева трябва да направи като ...
 Според нея „най-големият риск, който виждаме, е вълна от фалити и уволнения, които биха направили по-трудно икономическо възстановяване“.

Кристалина Георгиева посочи, че МВФ желае централните банки, и по специално Федералният резерв на САЩ, да направят повече по отношение на оферирането на суапови линии до банките от развиващите се икономики.

МВФ е готов да даде на Украйна 5 милиарда долара - DUNAVMOST.com

Централните банки и финансовите министри са предприели безпрецедентни мерки, които да помогнат за стабилизиране на пазарите. „Проблемът, пред който сме изправени, е гигантски, но бяха предприети значителни действия“, отчете Георгиева.

„Ще работим с Парижкия клуб от кредитори, със Световната банка и с Г-20 по въпроса за дълговото облекчение преди пролетната среща на МВФ този месец“, обеща Кристалина Георгиева.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *