Най-бедният швейцарски кантон подготвя минимално заплащане за труда

Швейцарският кантон Тичино, един от най-бедните в страната, се подготвя за реализация на идеята за въвеждане на минимална работна заплата, съобщава местното издание „20 минути“.

Заплатата ще е диференцирана спрямо различните браншове и ще се движи между  3,3 хил. франка и 3,4 хил. франка (между 2,8 хил. евро и 2,9 хил. евро). Това означава заплащане от около 20 франка на час.

Политически сили в местния парламент – зелените и левите, обаче са против въвеждането на минималната работна заплата. Техните аргументи са, че предвидените пари са прекалено малко.

Въвеждането на минимална работна заплата в Тичино беше одобрено на референдум, провел се през 2015 година. Тогава жителите на кантона решиха, че трябва да има минимален праг на заплащането за случаите, когато няма предвидени колективни трудови договори.

Швейцарското издание припомня, че кантонът Ньошател е първият в Швейцария, който въведе минимална работна заплата. Това стана на 26 октомври 2017 година. Размерът ѝ и всички условия около въвеждането на минималното заплащане стана след обсъждане между социалните партньори. Там заплащането е от 19,78 франка на час.

Швейцария няма определена минимална работна заплата на федерално ниво. Страната в същото време попада в редица класации за най-скъпото за живеене място, информира investor.bg.

През 2014 година имаше идеи за определяне на минимално заплащане от 22 франка на час и 4 хил. франка на месец на федерално ниво. Предложението обаче беше отхвърлено на референдум, след като гласоподавателите приеха аргументите на правителството, че това би отслабило икономиката.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *