Най-бързо поскъпват жилищата във Варна

Най-бързо поскъпват жилищата във Варна. Общо за цялата страна цените на имотите през второто тримесечие на годината са с 8,6% по-високи спрямо същия период на миналата, сочат данните на НСИ. Във Варна обаче апартаментите са поскъпнали за година с 13,9%. На второ място по най-бързо покачване на цените на имотите се нарежда Русе с 12,8%, а София е чак на трето място с 10,6%. Във всичките шест града на страната с население над 120 хил. души цените на имотите се повишават в рамките на година. Като поскъпването в Стара Загора е с 8,9%, в Пловдив – с 6,8%, а в Бургас с 4%.

Спрямо предходното тримесечие цените на жилищата във Варна отново се покачват най-бързо – с 4,5%. В София и Русе поскъпването продължава със стабилни темпове и е с 3,9%. Но в Бургас цените на имотите през второто тримесечие падат спрямо първото с 2,2%. Като това се дължи на сериозно поевтиняване на новото строителство с 5,7%, докато цените на съществуващите жилища нарастват с 3%.

Прави впечатление, че на тримесечна база падат цените и на новите жилища в Стара Загора (с 0,7%), Русе (с 0,6%) и Пловдив (с 0,2%). Но в тези градове с по-бързи темпове поскъпват старите апартаменти и затова като цяло средните цени на жилищата се повишават.
Явно или при новото строителство предприемачите са предложили твърде високи за пазара цени и за да сключат сделки трябва да правят отстъпки, или клиентите намират редица недостатъци в новите апартаменти и са готови са платят повече, но за качествено старо строителство, където често размерът на стаите е по-голям отколкото при новите апартаменти. Това се потвърждава от данните на НСИ, според които цените на новите апартаменти за година са нараснали със 7,3%, а старите са поскъпнали доста повече – с 9,2%.
Но градовете, където има най-голямо търсене на имоти, се отклоняват от тази тенденция, информира standartnews.com.

В София старите апартаменти за година са поскъпнали с 9,4%, а новите с доста повече – с 13,5%. По-бързо поскъпват новите жилища и в Стара Загора, докато във Варна темпът при новото и старото строителство е почти изравнен. Явно търсенето на имоти в тези три града е доста голямо, което води до недостиг на ново строителство и съответно до покачване на цените на имотите.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *