Най-високо платените писатели в света за 2018 година

 

Най-високо платените писатели в света за 2018 година.В традиционната класация на американското списание „Форбс“ за най-високоплатените писатели за първи път се намесва американски президент. Доналд Тръмп помага на журналиста Майкъл Улф да бъде“новодошъл“ сред най-добре платените автори за 2018 година.

Това става благодарение на книгата „Огън и ярост – Белият дом отвътре“ (издадена е на български) и атаката срещу автора от президента на САЩ. „Веднъж на ден, хвърлям поглед към небето и казвам:“ Благодаря ви за Доналд Тръмп „, сподели миналата пролет журналистът. Той има основателни причини да благодари на президента. Без Тръмп, Улф нямаше да попадне в тазгодишната класация на американското списание.

Как един президент помогна на журналист да стане един от 11-те най-добре платени автори

След като британският вестник“Гардиън“ публикува през януари откъс от все още непубликуваната книга на Улф, адвокат на Тръмп изпраща на автора и на издателя му Хенри Холт писва с искане от президента да не се издава книгата, която съдържала „клеветническа информация“. Тръмп неочаквано атакува Улф и в Twitter: „Майкъл Улф е пълен губещ, който е измислил истории, за да продаде тази наистина скучна и невярна книга.“Най-високо платените писатели в света за 2018 година.

Без да се съобразява с искането на адвоката и като се възползва от скъпата безплатна реклама, издателят Хенри Холт усокрява издаването на „Огън и ярост“. Всъщност „скучната и неверна книга“ отлетя от рафтовете, като само за първите три седмици са продадени 1.7 милиона екземпляра и в трите варианта – хартиен, електронен и аудио. За 12 месеца са продадени 1 015 000 екземпляра от книгата само в САЩ.

Благодарение на „Огън и ярост“, но и на Тръмп, Улф е спечелил 13 милиона долара от 1 юни 2017 г. до 1 юни 2018 г., преди данъци и такси, излизайки по този начин на седмо място сред най-добре платените автори за 2018 година. Единственият „новодошъл“ в класацията допълва приходите си от сценарии и преотстъпени авторски права, както и от свои статии и репортажи, информира infostock.bg.

Кои са най-високо платените автори за 2018 година

Единадесетте най-високоплатени автори в света са продали 24.5 милиона екземпляра книги само в САЩ и са получили общо 283 милиона долара.

Ето и класацията на на „Форбс“:

10. E.Л.Джеймс (псевдоним на Ерика Ленард) е спечелила 10.5 млн. долара. От „50 нюанса сиво“ са продадени 150 млн. екземпляра през 2018 година, а от цялата поредица са реализирани продажби за 371 милиона долара в целия свят. През 2012 г. списание „Тайм“ я включи в годишния си списък на 100-те най-влиятелни личности на света. На 22 март 2014 г. в своя профил в Instagram тя съобщи, че пише нова книга, но други подробности досега липсват.

10. Рик Риърдън, 10.5 млн. долара. Продал е 2.1 млн. книги за последните 12 месеца. Става известен с поредицата си фентъзи романи за Пърси Джаксън. Първият си роман  „Голямата червена текила“ издава през 1997. С нея открива мистичната серия за детективи, награждаван е с най-високите американски литературни награди на името на Антъни, Шамус и Едгар По.

9. Нора Робъртс, 12 млн. долара. Авторката на съвременни любовни и детективски романи продаде повече от 1.5 милиона книги в САЩ през последните 12 месеца. Робъртс е една от най-богатите жени в Америка, притажава богатство на стойност 390 милиона долара. Тя пише бързо, понякога издава шест и повече романи годишно. В допълнение към романтичните романи, тя пише футуристични разследващи истории за лейтенант Ева Далас под псевдонима на Дж.Д.Роб, Сара Харди, Джил Март.

8. Даниел Стийл, 12 млн. долара. Кралицата на романтичните романи имаше успешна и натоварена година, като издаде шест книги за последната една година с общ тираж 510 милиона екземпляра. Стийл също е една от най-богатите жени в САЩ, с богатства за 350 милиона щатски долара. Нейните романи са били начело след бестселърите на „Ню Йорк Таймс“ в продължение общо на 412 седмици, а 23 от нейните книги са екранизирани. През 2003 г. открива собствена художествена галерия в Сан Франциско, а през 2006 година пуска на пазара парфюм със собствена марка „Даниел“.

7. Майкъл Улф, 13 милиона долара. Огненият роман за Белия дом счупи всички рекорди на издателя Хенри Холт, достигайки 1.7 милиона екземпляра, продадени за по-малко от три седмици. Журналистът и автор подадоха правата за продължение на романа, както и правата за екранизация на бестселъра „Огън и ярост – Белият дом отвътре“.

6. Дан Браун, 18.5 милиона долара. Най-новият роман на писателя поредицата „Шифърът на Леонардо“, „Произход“, също е световен бестселър, от който бяха продадени само в САЩ 700 000 екземпляра. Феновете на Робърт Лангдън могат да научат как да пишат трилъри от Браун чрез онлайн уроци. Получените приходи от тях авторът дарява за благотворителност.

5. Джеф Кини, 18.5 милиона долара. Още с първия си роман от поредицата „Дневникът на един дръндьо“ става известен и е продал от поредицата 200 милиона екземпляра, както и правата за екранизация на повечето романи. Само през последните 12 месеца Кини е продал книги за деца с общ тираж 3.5 милиона екземпляра.

4. Джон Гришъм, 21 милиона долара. Адвокатът, станал най-тиражния автор, е продал 2.6 милиона книги в САЩ за последната една година. Двата от юридическите му трилъри – „Остров Камино“ и „Бар „Петлите“ – бяха сред десетте най-продавани бестселъри през 2017 г.

3. Стивън Кинг, 27 милиона долара. Кралят на ужасите продаде 2.7 милиона книги в САЩ и почти удвои печалбата си от миналата година, благодарение на успешната филмова адаптация по негов роман от 1986 г., който донесе на създателите на филма общо 700 млн. долара при бюджет за производство от 35 млн. долара. Стивън Кинг е публикувал 56 романа, от които 7 с псевдоним Ричард Бахман, и 5 научно-популярни книги. Последният му роман „Аутсайдер“ излезе от печат на 23 май 2018 година.

2. Джоан Роулинг, 54 милиона долара. Авторката на поредицата „Хари Потър“ продължава да печели от написаните през годините романи, въпреки че липсата на нов роман за магьосника намалява продажбите на старите. Роулингт обаче печели от продадени филмови права, постановки по нейни пиеси на Бродуй и в Лондон.

1. Джеймс Патерсън, 86 милиона долара. Най-високоплатеният автор за 2018 година е издал повече от 20 книги през последната година. Приходите на Патерсън ще се покачат и през следващата година, благодарение на последния му роман „Президентът отсъства“, който беше пуснат малко преди да завърши 12-месечния период, който отчитат съставителите на класацията. От политическия трилър, в който е замесен Бил Клинтън, са продадени 260 000 екземпляра само за една седмица.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *