Най-големите банки в САЩ дават 26 млрд. долара на американците

Това е част от споразумението на финансовите институции с федералното правителство, което в замяна прекрати разследванията срещу тях за това, че са заблуждавали клиентите си при отпускането на заеми, съобщава WSJ.
Bank of America, чиито акции поскъпват днес в Ню Йорк с 3.20%, трябва да отпише най-много активи обезпечени с ипотеки. В рамките на споразумението банката се разделя с 3.7 млрд. долара дългове на американски граждани.
Споразумението с Bank of America, Ally Financial Inc., Citigroup Inc., JP Morgan Chase JPM и Wells Fargo сложи край на едно от най-големите федерални разследвания в САЩ, в което бяха ангажирани прокуратурите на 49 щата и окръг Колумбия.
В рамките на сделката, банките трябва да предоставят 10 млрд. долара на длъжниците си, чрез облекчаване на условията по заемите им и още 10 млрд. долара за подпомагане на собствениците на жилища в САЩ.
Един от най-използваните подходи за осъществяване и на двете цели са т. нар. „къси продажби“ на имоти. При тях банката урежда дълга с отстъпка, като позволява на собственика да продаде жилището за по-малка от дължимата сума.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *