Най-голямата продажба на акции на японския фондов пазар от 2001г.

Това би била най-голямата продажба на акции на японския фондов пазар от 2001 година насам, като сумата е по-голяма от обявената през миналия месец, когато от банката заявиха, че планират да наберат 834 милиарда йени.

Банката може да продаде 235 млн. нови акции на цена от 3 928 йени всяка, което е с 3% под днешното ниво на затваряне.
През май банката се съгласи да купи за 545 млрд. йени японското поделение за инвестиционно посредничество на Citigroup – Nikko Cordial Securities, като сделката ще бъде финализирана през октомври.
Sumitomo Mitsui очаква да получи от продажбата, която ще стартира на 22 юни, 879.8 млрд. йени след заплащане на комисионите, като след увеличението делът на сегашните акционери ще падне до около 30%.
Продажбата на новите акции ще помогне на Sumitomo Mitsui за запази своя дългосрочен кредитен рейтинг на ниво A+, според анализатори от агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor’s.
Това ще е най-голямата продажба на акции в Япония от 2001 г., когато мобилният оператор NTT DoCoMo набра 950 млрд. йени.
Днес акциите на Sumitomo Mitsui поевтиняха в Токио с 6.9 на сто, до 4 050.00 йени, с което пазарната капитализация на компанията достигна 3.2 трлн. йени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *