Най-добрите градове за живеене в света през 2021 г.

Тъй като светът продължава да се бори с пандемията на коронавируса, метрополисът Окланд в Нова Зеландия е обявен за най-добрият град в света според Economist Intelligence Unit (EIU), пише Сахели Рой Чоудхури от CNBC.

 

Снимка: Личен архив

 

Това до голяма степен се дължи на успешното овладяване на Covid-19 в страната, което позволи на училищата, театрите, ресторантите и други културни забележителности да останат отворени по време на периода на проучване от 22 февруари до 21 март 2021 г., според EIU.

Миналата година Нова Зеландия въведе строг национален локдаун за няколко седмици, за да забави разпространението на вируса. Тя също така затвори международните си граници за повечето пътници, информира infostock.bg.

Градовете в Азиатско-тихоокеанския регион доминираха в топ 10 класации тази година, въпреки че пандемията доведе до спад в общата пригодност за живот в световен мащаб.

Топ 10 на най-добрите градове за живеене в света и техните оценки от Global Liveability Index 2021:

  • Оукланд, Нова Зеландия (96.0)
  • Осака, Япония (94.2)
  • Аделаида, Австралия (94.0)
  • Уелингтън, Нова Зеландия (93.7)
  • Токио, Япония (93.7)
  • Пърт, Австралия (93.3)
  • Цюрих, Швейцария (92.8)
  • Женева, Швейцария (92.5)
  • Мелбърн, Австралия (92.5)
  • Бризбейн, Австралия (92.4)
  • Auckland panorama at sunrise A panoramic image from above of Auckland, with the Sky Tower and CBD visible across Waitemata Harbor and the Auckland Harbour Bridge. Auckland - New Zealand stock pictures, royalty-free photos & images

    Индексът за пригодност за живот класира градовете въз основа на над 30 качествени и количествени фактора в пет широки категории: стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура.

Поради пандемията EIU добави нови показатели като стрес върху здравните ресурси, както и ограничения около местни спортни събития, театри, музикални концерти, ресторанти и училища.

Голямата реорганизация в класацията

Влиянието на Covid-19 е доста очевидно в рейтинга, според Саймън Баптист, главен икономист на EIU за света.

„Имаше доста голяма реорганизация по отношение, разбира се, на Топ 10, но и на цялата класация въз основа на ситуацията с Covid-19“, каза той пред CNBC.

Резултатите на градовете, които са били блокирани или са преживели скок в случаите по време на периода на проучване, са намалели по няколко критерия, което е довело до спад в класирането на много европейски градове, обясни Баптист.

Това включва австрийския град Виена, който през последните няколко години неизменно заема едно от първите места. Тази година обаче той не успя да влезе в Топ 10 и завърши на 12-то място.

От друга страна, градове в Австралия, Нова Зеландия и Япония остават относително отворени, с добра достъпност на услугите, докато техните здравни системи са устойчиви поради сравнително малкия брой случаи на заболяването, допълни той.

Хавайски столицата Хонолулу, се превърна в най-голямия печеливш на индекса, покачвайки се с 46 позиции и завършвайки на 14-то място, благодарение на усилията за ограничаване на разпространението на коронавируса и бързото въвеждане на ваксини. Сред другите градове, Тайпе заема 33-то място, а Сингапур 34-то.

Honolulu, Hawaii Honolulu, Hawaii. Skyline of Honolulu, Diamond Head volcano including the hotels and buildings on Waikiki Beach. Honolulu hawaii stock pictures, royalty-free photos & images

Азия срещу Европа

Средно за региона, според EIU, Азия заема значително по-ниска позиция от Северна Америка и Западна Европа. Дамаск в Сирия остава най-непригодният град за живеене в света – тази година Сирия отбеляза 10-годишнината от гражданската война.

„Азия има някои от най-добрите градове за живеене в света, както и някои от най-непригодните“, каза Баптист. Докато градовете в Австралия, Нова Зеландия и Япония доминираха в първите 10 позиции, места като Дака, Бангладеш, Карачи, Пакистан и Порт Моресби, столицата на Папуа Нова Гвинея, се подвизават близо до дъното и го правят от известно време, добави той.

Баптист каза, че списъкът се актуализира два пъти годишно.

Тъй като първият период на проучване приключи тази година, някои от водещите градове в Азиатско-тихоокеанския регион са имали скок в случаите на Covid-19, включително Мелбърн и Токио. От друга страна, европейските и северноамериканските градове активно разгърнаха програмите си за ваксиниране и са в процес на отваряне.

Австралия и Нова Зеландия все още не са отворили границите си за повечето пътници – фактор, който според Баптист може да повлияе на бъдещето класиране на техните градове.

„Ще бъде интересно да се види там, ако нещата в Европа и САЩ са се отворили повече, особено по отношение на международните пътувания. Но (ако) нещата в Австралия и Нова Зеландия все още не са, тогава може да открием, че класацията на австралийските и новозеландските градове изпитва известни затруднения“, каза Баптист и добави, че очаква европейските градове да покажат значително подобрение до следващия период на проучване.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *