Най-добрите книги в България през 2018

Най-добрите книги в България през 2018.Коя е най-добрата книга, която издадохте през 2018, и защо според вас заслужава внимание?  Попитахме това някои от водещите издателства в България. Вижте кои заглавия определиха те като книги на годината (подредени по азбучен ред), информира economy.bg:

„Безусловна вярност” от Джеймс Коми, Locus, 19,90 лв.

Най-важната книга на Locus за 2018 е автобиографията на Джеймс Коми, директорът на ФБР, уволнен от Тръмп – „Безусловна вярност“.

Стремежът ни е да предоставяме актуални, важни, смели книги. Още с публикуването си “Безусловна вярност” се превърна в сензация и оглави класациите за нехудожествена литература не само в САЩ, но и в Европа, и предизвиква необичайно силен интерес. Мемоарите на Джеймс Коми надхвърлят жанра на “политическите книги”. Коми пише за живота, лидерството, принципите…Това е най-вече книга за лидерството и етиката в управлението. Звучи автентично. В интервю за USA Today Джеймс Коми описа книгата си като свое „задължение да предизвика здравословен дебат за лидерството и етиката“. New York Times също изкачи книгата на пиедестал, определяйки я като „убедителна“ и „поглъщаща“.

 

„Голямата битка за Космоса“ от Крисчън Девънпрот, „Кръгозор“, 25,00 лв.

Имаме няколко заглавия, отличаващи се със силни послания, които отправят към своите читатели. Сред тях са „Лидерите винаги обядват последни“ на С. Синек и „Голямата битка за Космоса. Съревнованието между Илън Мъск, Джеф Безос, Ричард Брансън и Пол Алън“ на Крисчън Девънпрот.

„Голямата битка за Космоса“ е книга за „златната ера на космическите изследвания“. За възхода на новата космическа индустрия, която вече не е само държавен монопол, а е и частно начинание и арена на непрекъснато съревнование между четирима от най-богатите предприемачи в света – Илън Мъск, Джеф Безос, Ричард Брансън и Пол Алън. Книгата е изключително информативна, включва много документи, доклади, лични разговори с мениджърите и ръководителите на компаниите на четиримата милиардери. Авторът включва и част от интервютата, които лично е направил с тях, както и ярки детайли от личния им живот.

След като надеждите на космонавтите от мисиите Apollo, които проправили път, по който никой не поема, остават нереализирани, идва ред на ново поколение, готово да възроди мечтите от детството си, да повтори героизма на идолите си, да вдъхновява така, както е било вдъхновявано то.

Илън Мъск, Джеф Безос, Ричард Брансън и Пол Алън (за съжаление, вече не е сред нас) стоят зад някои от най-големите търговски марки в света Tesla, Amazon, Virgin, Microsoft. Те инвестират милиардите си и цялата си енергия в мечтата на човечеството да пътува в Космоса. Компаниите им за космически технологии SpaceX, Blue Origin, Virgin Galactic, както и проектът Stratolaunch, са си поставили за цел да постигнат ниска себестойност на космическите полети, да развиват космически туризъм, да изпратят хора до Луната и да колонизират Марс.Най-добрите книги в България през 2018.

 

„Даяна. Нейната истинска история от първо лице“, „Ентусиаст“, 25 лв.

Наред с много други заглавия бихме отличили „Даяна. Нейната истинска история от първо лице“. Тази книга е важна за нас, защото дълго се борихме за нейното издаване. Когато „Даяна. Нейната истинска история“ е публикувана за първи път през 1992 г., тя променя завинаги начина, по който обществото възприема принцесата на Уелс. Първоначално посрещната със съмнение и подигравки, хитовата биография се превръща в уникална литературна класика не само заради сензационното си съдържание, но и заради личното участие на Даяна в процеса на писането ѝ.  В навечерието на 21-вата годишнина от тежката катастрофа, след която светът завинаги се сбогува с обичаната принцеса, „Ентусиаст“ публикува това преработено и допълнено издание, в което журналистът и писател Андрю Мортън представя изцяло нов материал от аудиокасетите с интервютата на принцесата, както и материали от личния ѝ архив, и напомня за завета на Даяна. Те предлагат един различен поглед върху преживяванията на Даяна и са забележителна хроника на живота ѝ в Двореца. Икона в живота и легенда в смъртта, Даяна продължава да предизвиква възхищение дори 21 години след онази ужасяваща нощ в Париж. Нея вече я няма, но тя със сигурност не е забравена. „Даяна. Нейната истинска история от първо лице“ е най-близкото до автобиография на „принцесата на народа“, което бихме могли да получим.

 

 „Когато капят кестените” от Стефан Коспартов, „Сиела“, 17,90 лв.

„Когато капят кестените” от сценариста на филма „Мярка за неотклонение” Стефан Коспартов е внушителен разказ за комунистическия терор и абсурдния живот в България от 1944 до 1989 г., както и за първите години на „демокрацията”. През зимата на 1946 г. Димо Костурков, доктор по право от Сорбоната, пътува към опустошената от войната България. Изпълнен е с надежди и идеали, а във влака среща и красивата Ана, която се прибира да погребе баща си. Още на перона у дома ги чака сблъсък с жестоката реалност – комунистите са заграбили властта и няма да я пуснат. На двамата млади им предстои да опознаят истинското лице на строя – насилието, издевателствата, лагерите, изселванията… Десетилетия по-късно режимът се люшка в предсмъртна агония. Задействат се внимателно обмислени планове за съхраняване на властта и натрупаните богатства. Предстоят вихрени промени, манифестации, избори, пирови победи и смазващи провали. И сред целия хаос на внезапната свобода младият писател Никола Костурков трябва да открие истината за баща си и неговата съдба. А любовта му към Адриана е като стихия, която пронизва времето и пространството и надмогва престъплението и наказанието.

Колко поколения са нужни, за да бъде задвижено отново колелото на историята? Преплитащ действителни събития и магически реализъм в едно и възкресяващ търсенията на поколението писатели от 60-те, „Когато капят кестените” без съмнение ще остане като един от най-големите романи в българската литература. Той е предупредителен реквием за бъдещите поколения и разказ за този, който си тръгва в края на лятото. Когато капят кестените…

„Кратки отговори на големите въпроси” от Стивън Хокинг, „Бард“, 22,99 лв.

Най-добрата книга за 2018 г. излезе в края на годината. Заглавието е: „Кратки отговори на големите въпроси” и е последната книга на астрофизика – Стивън Хокинг.

Нейното познаване е въпрос на себеуважение. Тя поставя от високите маркери докъде е достигнала нашата цивилизация.

Книгата, върху която Стивън Хокинг е работил, преди да си отиде, черпи от изключително богатия му личен архив и е съставена в сътрудничество с академичните му колеги, семейството му и фондация „Стивън Хокинг“. Книгата включва изключително дълбоките му, достъпни и навременни размисли върху въпроси като „Можем ли да предсказваме бъдещето?“, „Има ли Бог?“, „Ще оцелеем ли на Земята?“ и „Ще стане ли изкуственият интелект по-умен от нас?“.Най-добрите книги в България през 2018.

 

 „Мозайка от убийства“ от Антъни Хоровиц, „Еднорог“, 21,90 лв. 

Безкрайно трудно е да изберем и отличим само едно заглавие сред всички, които имахме привилегията да издадем през 2018, но все пак се спряхме на безспорния хит в портфолиото ни „Мозайка от убийства“ на Антъни Хоровиц. Причините са много – не само защото това е роман в романа (получавате две книги на цената на една, както се шегува самият Хоровиц). Тази книга отдава почит на златните години на класическия британски криминален роман по един много фин начин, като същевременно ни развежда в света на лондонския издателски бизнес в наши дни. Изключително комплексна книга, която надскача тесните жанрови рамки на криминалния роман, а се чете леко и бързо, защото постоянно дърпа вниманието на читателя напред към оригиналната и крайно любопитна развръзка.

 

„Омагьосаните острови“ на Симеон Идакиев, „Вакон“, 18 лв. 

Книгата на най-известния български пътешественик и журналист Симеон Идакиев е един от най-предпочитаните пътеписи на българския пазар през 2018 година. В нея са събрани 30 истории за екзотични, непознати, опасни, диви и красиви острови по цял свят. Спомените и снимките от тези места са трупани през годините на пътешествия и срещи на автора с хората и живота на островите. Между страниците на тази книга са събрани парчета от ледената красота на Кинг Джордж в Антарктида до окъпания в слънце Корфу, от тайнствените Азори до екзотиката на Папуа Нова Гвинея и Галапагос, тази книга събира 30 вълнуващи истории, в които магията на островите по света оживява.

„Винаги съм обичал да посещавам острови. Сигурно защото очаквам да открия там нещо загадъчно – нещо, което не съществува другаде. Усещането е ирационално, но понякога се оказва именно така. Късчета земя, заобиколени от вода; отделени от останалата суша, те сякаш са на друга планета. Как живеят хората там, тези островитяни? Различни ли са от нас и доколко? Природата там по-щедра ли е? Все въпроси, на които можеш да получиш отговор единствено когато се озовеш там…“, споделя Симеон Идакиев.

 

„Пътят към несвободата“ от Тимъти Снайдър, „Обсидиан“, 20 лв.

Най-добрата книга, която издадохме през 2018 г., за нас е „Пътят към несвободата“ на Тимъти Снайдър – задълбочено изследване на съвременните политически процеси в световен план.

След края на Студената война победата на либералната демокрация изглеждаше окончателна. Анализаторите обявиха края на историята, уверени в предстоящото мирно бъдеще на света. Тази увереност се оказа неуместна. Авторитаризмът се върна в Русия и през второто десетилетие на ХХІ век плъзна от Изток на Запад, подпомогнат от войната в Украйна и руската кибервойна в Европа и САЩ.

Русия намери съюзници сред националисти, олигарси и радикали навсякъде по света, а стремежът ѝ да подкопае западните институции, държави и ценности получи резонанс в самия Запад. Възходът на популизма, британският вот срещу ЕС и избирането на Доналд Тръмп за президент бяха цели на Русия, но тяхното постигане доказа уязвимостта на западните общества.

В това задълбочено изследване на съвременната история Снайдър разкрива действителното естество на заплахата за демокрацията и върховенството на закона. Като посочва недвусмислените варианти на избор, пред които сме изправени – равенство или олигархия, индивидуализъм или тоталитаризъм, истина или лъжа, – той ни предлага път напред през времето на фундаментална несигурност.

 

„Тънкото изкуство да не ти пука“, „Хермес“, 14,95 лв.

Най-добрата книга, която издадохме през 2018 е „Тънкото изкуство да не ти пука“ от Марк Менсън.

От издаването ѝ в България през януари тази година книгата не слиза от бестселъровите класации на големите книжарски вериги. След хиляди продадени екземпляри, много препоръки и положителни отзиви от читатели, тя беше избрана и за Книга на 2018 г. от книжарите на „Хеликон“.

Това е поредното признание за „Тънкото изкуство да не ти пука“ и доказателство, че Марк Менсън е най-харесваният автор не само от клиентите на книжарниците, но и от работещите в тях.

Много читатели споделят, че книгата е променила начина, по който се отнасят към негативните събития и безпокойството. Помогнала им е да преодолеят страха от неизвестното и да се фокусират върху настоящия момент. Това умение е изключително полезно в забързаното ни и затрупано с планове ежедневие.

Друга негативна модерна тенденция в последните години е склонността ни да се сравняваме с останалите и стремежът да бъдем перфектни. Менсън се противопоставя на тази мода, като напомня, че всъщност имаме нужда от обикновеното, защото благодарение на него необикновеното може да изпъкне. Същото важи и за болката и трудностите. Авторът ни подтиква да се научим да ги приемаме като част от живота, да спрем да ги игнорираме и да бягаме. Болката е необходима, защото след нея можем наистина да оценим моментите на щастие, обич и удовлетворение.

Болезнено откровен и предизвикващ смях през сълзи, Марк Менсън предлага практически начини да променим житейските си нагласи и да развием потенциала си. Благодарение на съветите, които е събрал в книгата, на шеговития тон и практичността, „Тънкото изкуство да не ти пука“ се превръща не само в световен бестселър, но и в основата на нов тренд в литературата за личностно развитие и самопомощ.

А положителните отзиви от читателите са доказателство, че насоките в книгата наистина работят.

 

„Фашизъм: Предупреждение“ от Мадлин Олбрайт, „ЕРА“, 17 лв.

„Книгата е удоволствие“ – и 2018 година премина за нас под знака на любимото ни мото, което най-красноречиво изразява отношението ни към цялостния издателски процес: от прецизния редакторски подбор на всяко едно заглавие, през вдъхновяващите творчески разговори с художниците на корици, до финалния допир в книжарниците и несравнимия аромат, който само новата книга може да притежава.

През изминалата година част от каталога на издателство „ЕРА“ станаха редица великолепни заглавия, сред които „Така го правят датчаните“ от Хелън Ръсел, „Трима в любовта“ от Арчибалд Кронин, „Обетована земя“ и „Обичай ближния си“ от Ерих Мария Ремарк, най-новият роман на Никълъс Спаркс – „Всеки мой дъх“, трилърът, за който всички говорят – „И никога не я откриха“ от Ремигиуш Мруз, и много други.

Невъзможно е да определим коя е най-добрата книга сред всички, издадени през годината, тъй като не е редно да се сравняват заглавия от различни жанрове, насочени към читатели на различни възрасти и с различни вкусове. Една от най-важните книги за нас е „Фашизъм: Предупреждение“ от Мадлин Олбрайт. Написана с мъдрост и тревога от човек, който не само е изучавал историята, но е участвал в създаването й, тя ни призовава да научим уроците си и да осмислим поуките, за да не повторим трагичните грешки от миналото. В книгата си Мадлин Олбрайт пише: „Фашист е някой, който силно се идентифицира с цяла нация или група и твърди, че говори от нейно име, но не го е грижа за правата на другите и е готов да използва всякакви средства, включително насилие, за да постигне целите си“. Първата жена държавен секретар на САЩ съставя фактологични портрети на съвременни лидери като Тръмп, Путин, Ким Чен Ун, Ердоган, които пренебрегват демократичните институции и спекулират със страховете на собствения си народ – тактики, присъщи още на фашистите през 20-те и 30-те. Именно затова „Фашизъм: Предупреждение“ е книга, значима днес и актуална за всички времена.

 

„Христо Стоичков. Историята“ от Владимир Памуков и Христо Стоичков, „Софтпрес“, 24.99 лв.

Със задоволство можем да кажем, че 2018 година беше изключителна за „Софтпрес“ и мина под знака на вдъхновението и любопитството. Да издаваш книги е като да отглеждаш деца – грижиш се за тях от момента, в който идеята за книгата се зароди в главата на автора (или видиш анотацията за ръкописа в някой чуждоезиков каталог), до момента, в който попадне в ръцете на читателите и заживее свой собствен живот (и дори тогава продължаваш да ги обгрижваш). Затова никой истински читател (а издателите са преди всичко читатели) не може да избере една книга, независимо как я класифицираме – любима, най-важна, специална.

Затова ще отличим най-важната тенденция в тазгодишното портфолио на „Софтпрес“ и това е именно вдъхновението. То е онази искра, която те кара да сложиш запетайката в изречението „Не може!“ и да го превърнеш в „Не, може!“. Вдъхновението е това, което подстрекава упоритостта да не се предаваш, дори когато всички са срещу теб.

За нас „вдъхновение“ е думата, която описва биографията на Христо Стоичков – между двете корици са събрани толкова много уроци за живота, че я препоръчваме на всички. Включително и на онези софистицирани читатели, които биха погледнали с насмешка биографията на личност с толкова противоречива репутация като Стоичков.

И като говорим за уроци – другата голяма биография, която „отглеждахме“ тази година, е „Леонардо да Винчи“ от Уолтър Айзъксън – и с вълнение установихме, че 500 години след смъртта си Леонардо все още има на какво да ни научи. Тези уроци отново са свързани с вдъхновението, но този път извират не от преодоляването на препятствия, а от любопитството. Безконтролната, недисциплинирана и многополюсна любознателност (според Айзъксън) е това, което превръща незаконния син на един нотариус в най-креативния гений в човешката история. А ние, читателите на Айзъксън, можем само да се учим от него.

 

4 3 2 1 от Пол Остър, Colibri, 30 лв.

„4 3 2 1 е голямата книга на живота ми. Чувствам, че цял живот съм чакал, за да напиша тази книга. Подготвях се за нея през всичките тези години“, твърди големият американски писател Пол Остър по повод последната си творба. У нас  вече сме чели нашумелите по цял свят романи „Нюйоркска трилогия“,  „Лунен дворец“, „Бруклински безумства“, „Книга на илюзиите“, „Музика на случайността“, „Левиатан“ и др. Тази книга не само е голяма по обем – близо 800 страници, но е много наситена и като съдържание и като неподправеност на Остъровия стил.

Предизвикателства на съдбата, емигрантски неволи, семейни превратности и предателства, любов и изневери, приятелства и раздели, страстни младежки увлечения по спорт, книги, музика и секс се менят на фона на социални сътресения и политически интриги. В личния живот на всеки един от четиримата Фъргюсън нахлуват силите на бурната и брутална действителност на Съединените щати от средата на миналия век.

През март 1947 година в Нюарк, Ню Джързи, се ражда Арчибалд Исак Фъргюсън – единственото дете на Роуз и Станли Фъргюсън. Този един-единствен живот обаче поема по четири паралелни, но независими повествователни пътеки. Четирима Фъргюсън, създадени от един и същ генетичен материал, четири момчета, които са едно и също момче, водят четири едновременни и напълно различни съществувания, които се редуват едно подир друго и сякаш колелото на тази оригинална и виртуозно конструирана сага се завърта отново и отново.

Книга – игра, книга -пъзел, книга , показваща вариативността на живота и относителността на изборите ни.

„Жанет 45“: Невъзможно ни е да излъчим единствената най-добра книга

Невъзможно ни е да излъчим единствената най-добра книга. Авторите не са спортисти, ние не сме на стадион, издателят не е рефер. Нашата цел като издателство винаги е била да търсим и откриваме достойни автори, а впоследствие – да полагаме усилия техните книги да бъдат правилно оценени от повече читатели, с все по-висок литературен вкус. С други думи, да създаваме повече видимост за високата литература в тези „ниски“, мъгливи времена. Защото израстването на една национална литература (а това е непрекъснат процес) става тогава, когато възможно повече автори стават „най-добрият“. Или се стремят да бъдат такива. Ако споменем всички издадени от нас през годината български автори, със сигурност ще излезем извън ограничителните за обема рамки. И все пак, с какво българският читател може да запомни литературната 2018 година в програмата на издателство „Жанет 45“?

„Остайница“ от Рене Карабаш
“Книга-експеримент, интересен и неочакван. Среща на три жанра – проза, поезия и монологичен драматичен пърформанс.“ (Силвия Недкова)

 „Кедер“ от Йорданка Белева
„Книга, която прави отсъствието осезаемо, чертае го с всички нюанси на скръбта и го превръща в стоплящо присъствие. Тъжни, но успокояващи и благи разкази. Дана Белева е поет и прозата ѝ е силно въздействаща.“ (Невена Дишлиева – Кръстева)

„В далечното пътуване“ от Олга Шурбанова 
За прелестите на едно безвъзвратно отминало време, когато хората са били поне с глава по-високи – по-честни, по-добри и красиви. „Увлекателният разказ, описващ историята на рода и предците на авторката, съдбите, изложени от нея, са завладяващи и вдъхновяващи. Семеен опус, в който музиката звучи от всеки ред, от всяко изречение.“ (Митко Новков)

„Всичките наши тела“ от Георги Господинов
„Широта, любопитство и утеха. Нито един фалшив тон…“ (Марин Бодаков)

„Зелените очи на вятъра“ от Здравка Евтимова
„Дисекция на волята за живот и порива към свобода на индивида в българското общество, чрез изграждане на два микрокосмоса – единия на хората, живеещи в периферията, а другия на тези, подвизаващи се в сърцевината.“ (Лъчезар Йорданов)

„Гласът на тишината“ от Иван Теофилов
„Равносметка на поета, независеща от превратностите на времето или може би въпреки тях. Равносметка на удовлетвореността.“ (Яница Радева)

„Синът на авиатора“ от Крум Филипов
„Цялостното усещане при прочита е за (на)влизане в нещо камерно, интимно и ограничено по време и място – понякога просто един асансьор, душевно пространство, където в концентрирано представление ни се предлага изповед след изповед. Книга за тъгата. И за болката около тъгата.“  (Антония Апостолова)

„Накъде тече реката“ от Чавдар Ценов
„Роман за кръстопътищата на средната възраст и за нежеланието ни да поемем в която и да е посока. За мечтите, които отначало не се сбъдват поради външни проблеми, а после – поради собствената ни гордост. За реката, която не знаем накъде тече, но тя все пак ни завлича.“ (Кристи Димитрова)

„Разказвачът“ от Сава Василев
„Есенцията на разказването е в процеса на самото разказване, така както вкусът към живеенето е в самия процес на живеене. Човекът, който идва отдалече и може да разкаже, тук е издигнат в своеобразен култ: мореплавателят, знаещият, старецът.“ (Борис Минков).

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *