Най-новите тенденции на автомобилното изложение в Детройт

Снимка: Infiniti

След фалита на General Motors и Chrysler през 2009 година, хоризонтът пред големите автомобилостроители никога не е бил толкова мрачен, пише CNBC.Най-новите тенденции на автомобилното изложение в Детройт.

Автомобилното изложение в Детройт става поредното, на което най-новите си модели няма да покажат ключови производители, на фона на прехода в сектора, който е изправен пред най-големите трудности от финансовата криза насам. Търговското напрежение между САЩ и Китай, забавянето на световната икономика, все по-твърдата политика за опазване на околната среда и промяната във вкусовете на потребителите създават сериозни трудности.

По-голямата част от европейските автомобилопроизводители от високия и луксозния клас (Mercedes-Benz, BMW, Jaguar, Land Rover, Volvo, Lamborghini, Ferrari, Mini, McLaren) обявиха, че няма да участват в изложението. Това е голям удар за Детройт, който печели близо 500 млн. долара годишно от автосалона, посещаван от около 800 000 гости.

„Очаква се продажбите на нови автомобили в САЩ да спаднат през 2019 година заради високите лихви, които се отразяват на кредитите за автомобили“, посочват експерти.

Освен това автомобилите са станали много по-скъпи, отколкото в миналото. През 2018 година само 34 на сто от продадените автомобили са стрували между 20 000 и 30 000 долара, като средната цена на превозно средство е била 36 000 долара или увеличение с 3 процента, се посочва в данните на консултантската компания Cox Automotove.

Увеличението на цените се обяснява преди всичко с китайско-американската търговската война, която повиши цените на алуминия и на стоманата, а и 47 на сто от продадените в САЩ автомобили през миналата година са били вносни.

„Ако Вашингтон наложи, както се предвижда, на 17 февруари допълнителни вносни мита от 25 на сто за японските, китайските и европейските автомобили, това би означавало много тежка година за автомобилния сектор“, коментира Джонатан Смоук от Cox Automotove.

Предвиждайки най-лошото, някои автомобилостроители като General Motors, Ford и Jaguar взеха предпазни мерки за икономии, които се изразяват в големи съкращения на работни места и затваряне на заводи ,информира  infostock.bg .

Най-символичната мярка остава постепенното спиране на производството на седани и градски автомобили в Северна Америка от „Голямата тройка“ (Ford, Chrysler, General Motors – бел. ред.) за сметка на големи автомобили като пикапи, високопроходими автомобили и кросоувъри, предпочитани от американските потребители заради ниските цени на бензина. Тази тенденция ще се бъде ознаменувана в Детройт, където ще бъдат представени преди всичко големи автомобили.

Cadillac обеща да изкара на пазара 6 модела за три години, като представи късно снощи големия кросоувр XT6. Компанията показа и първите изображения на концептуалния си първи електрически автомобил, за който до този момент има малко детайли.

Fiat Chrysler ще разкрие новия си пикап RAM Heavy Duty, докато Ford ще представи новия Explorer. Според Мишел Кребс решението на организаторите от догодина да преместят салона през юни би могло да доведе до неговото възраждане.

Междувременно Lexus и Infiniti готвят и редица изненади, свързани с навършването на 30 години от основаването им. Infiniti ще представи електрическия модел Infiniti QX, който се отличава с по-остри форми и трапецовидна решетка, с осветена емблема на марката.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *