Накрая сме покупателна способност в ЕС

Данните показват, че през 2008 г. година БВП на човек в българския Северозападен регион е едва 28% от средното за ЕС. За сравнение най-богатият регион в ЕС е Лондон, където добавената стойност произвеждана на глава от населението и претеглена през покупателната способност е 343% от средната за съюза. Т.е. стойността на показателя в Лондон е с 1225% по-висока от тази в Северозападна България.
Най-бедните региони се намират в България и Румъния, като в Североизточната част на северната ни съседка БВП на човек е 29% от средното за ЕС. А в централната част на Сверена България и в централната част на Южна България, стойността на показателя е 30% от средната за Европейския съюз. Сред регионите с висок процент на БВП на глава от населението са Люксембург (279%), Брюксел (216%) и холандският Гронинген (198%).
В своеобразната класация най-напред от бившите социалистически страни е регионът, на чешката столица Прага. БВП на глава от населението там е 172% от средното за ЕС. Проучването на Евростат обхваща 271 европейски региона. Данните показват, че за един от всеки четири региона в общността БВП на глава от населението под 75% от средното за ЕС, като повечето от тези региони се намират в бившите комунистически страни.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *