Намалява броят на МСП, очакващи по-добра печалба за идната година

Броят на малките и средни предприятия (МСП), които очакват увеличение на печалбата си през следващата една година, е намалял, въпреки че като цяло те са все още оптимистично настроени за бизнеса си, сочи проучване на счетоводната и одиторска компания Grant Thornton, цитирано от Ройтерс.

Проучването е проведено сред 7 хил. собственици на МСП в 30 страни и показва, че 41 на сто от компаниите очакват по-добри печалби в сравнение с 45 на сто миналата година.

Около 55 на сто от тях очакват повишение на продажбите през следващите 12 месеца, в сравнение с 63 на сто за миналата година.

Според Grant Thornton това до голяма степен отразява по-песимистичните прогнози на компании от САЩ, където икономиката е преминала най-високата точка от своя цикъл.

Около 31 на сто от фирмите очакват увеличение на продажните цени, в сравнение с 26 на сто през 2005 г., а броят на тези, които са на мнение, че инвестициите в нови съоръжения и оборудване ще се увеличат, са е покачил до 41 от 40 на сто.

За 35 на сто от фирмите различните административни изисквания и бюрокрация са една от главните пречки за разрастване на бизнеса им. Така смятат поне половината от запитаните компании в Полша, Русия, Германия и Холандия, като експерти окачествяват бюрокрацията в световен мащаб като „болестта на модерния бизнес“.

Според съобщението нивото на бюрократични затруднения пред бизнеса в Европа е значително по-високо от това в други части на света, например в Азия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *