НАПИ се похвали с „Люлин“, обеща първите 12 км да са готови до края на 2009

Национална агенция „Пътна инфраструктура“ (НАПИ) заведе журналисти и политици на мястото на строежа на автомагистрала „Люлин“, където от агенцията отбелязаха като успех новината от миналия месец за отблокирането на спреаните европари за проекта поради установени нарушения и корупционни практики.

До момента първите 5 км на магистралата са завършени и са частично готови за експлоатация, а първите 12 км трябва да бъдат завършени до края на тази година, съобщиха от агенцията.
Към 16 юни 2009 г. финансовото изпълнение на проекта е 41,8 млн. евро или 30,5%, а техническото изпълнение – около 28%. Очаква се скоро да бъдат изплатени още около 8 млн. евро и така финансовото изпълнение ще достигне около 50 млн. евро или 36,3 % от финансовата рамка. Скоро ще се пристъпи и към хармонизиране на направленията по прилежащата инфраструктура, свързана с първите 5 км на магистрала „Люлин”.
В следващите месеци предстои извършването на хармонизиране на направлението от Александровския мост до пътен възел „Даскалово”, с оглед облекчаване на трафика и създаване оптимална организация за повишаване пропускателната способност на пътя с цел избягване на задръстванията по най-натовареното трасе – прохода Владая.
За целта ще се извършат ремонтно-възстановителни дейности, след приключването на които ще бъде въведена организация на движението с реверсивно (в двете посоки) насочване на трафика. НАПИ предвижда извършването на строително-монтажните работи по направлението проход Владая в периода от 1 юли до 30 октомври 2009 г.
Предстои и ремонтиране на Бучинския проход с оглед привеждането му в нормално експлоатационно състояние, за да поеме за определено време трафика от път I-1 в посока София – Перник. Срокът на приключване на ремонтните дейности на Бучинския проход е 28 юли 2009 г.
От НАПИ съобщиха още, че очакваният официален старт на проектите на Национална агенция „Пътна инфраструктура” по Оперативна програма (ОП) „Регионално развитие” и Оперативна програма „Транспорт” вече е даден – с писмо от Европейската комисия (ЕК) от 17 юни. Вразширения списък на транспортнатна програма влизат и магистрала „Тракия“, и модернизациите на жп линиите София-Драгоман и Пловдив-Бургас. По думите на транспортния министър Петър Мутафчиев, апликационните форми по ОП „Транспорт“, които тепърва предстои да бъдат одобрявани, ще трябва да бъдат представени пред ЕК до средата на 2010 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *