НАП очаква още 200 000 декларации за доходите

Националната агенция за приходите (НАП) очаква още 200 000 декларации за доходите до края на месеца. Най-лесният начин за деклариране на доходите е по интернет с безплатния персонален идентификационен код (ПИК), припомнят от приходната агенция. До момента са получени над 300000 подоходни формуляра, като всеки трети от тях е изпратен по електронен път.

ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно. Освен справки за задължения, с ПИК могат да се подават декларацията за облагане на доходите, осигурителните декларации 1 и 6, както и справката за изплатени доходи на физически лица. Чрез персонален код се подава и декларацията за авансови данъци, която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.

До момента над 270000 граждани вече имат персонални кодове. Най-често клиентите на НАП проверяват с ПИК своите задължения, като тази услуга е ползвана над 4милиона пъти. На следващо място по популярност е справката за извършени плащания, като тази услуга е ползвана над 2милиона пъти.

Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне. Всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане – 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *