НАП очаква половин милиард лева по-малко от планираното

 Директорът на НАП Красимир Стефанов заяви пред БНР, че само заради недобре планираните осигурителни плащания, в хазната няма да влязат 300 милиона лева. Проверки показват, че 360 големи фирми умишлено са занижили печалбите си за миналата година, за да не плащат данъци.
Стефанов съобщи още, че специален анализ на НАП сочи, че заради липса на единна информационна система и координация между различните приходни администрации, както и заради проблеми със законодателството през последните 20 години, държавата не е събрала 12 милиарда лева.
Данъчните ще предложат законови промени, така че тези несъбираеми плащания да не продължават да се увеличават, съобщи директорът на НАП. Вече е готов и докладът за ДДС измамите, който до дни трябва да бъде представен на премиера.
Осъдените за данъчни престъпления през миналата година са 1199, а две години по-рано са били едва около 400.
Красимир Стефанов коментира спекулациите за евентуалното отнемане на лиценза на „Лукойл“ и спиране на рафинерията, като каза, че подобна мярка може да създаде проблеми, тъй като компанията осигурява около 25% от данъчните постъпления.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *