НАП – София събра над 772 млн. лв. просрочени данъци и осигуровки

Данъчни от териториална дирекция на НАП София събраха над 772 млн. лв. просрочени данъци и осигуровки през първото полугодие. Събраните средства са с над 40 млн. лв. повече от взетите през същия период на 2015 г.

Това  съобщават на своята интернет страница от приходната агенция.

Доброволно събраните суми от просрочени задължения отбелязват ръст от 18,4% спрямо 2015 г. Изплатени са над 684 млн. лв. закъснели плащания. Принудително събраните суми чрез запориране на банкови сметки и продажби, са под 13% от общата стойност на събраните задължения.
От Национална агенция по приходите отчитат положителна тенденция все повече хора да плащат доброволно просрочените си задължения. След изтичане на крайния срок данъчните информират длъжниците по телефона, изпращат имейли или се срещат с тях, пише Труд. Целта е да бъдат избегнати принудителни мерки, отбелязват от данъчната агенция.
Предприятията, които имат позволение да изплащат дължимите суми и лихви на части, са около 545. Те обаче трябва да предоставят необходимите обезпечения. Така бизнесът има възможност да продължи да работи и да запази работните си места, гарантирайки приходите в бюджета заедно с дължимите лихви.
От НАП предупреждават, че срещу лицата, които не спазват сроковете за плащане, ще бъдат предприети действия за принудително събиране на задълженията.
Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *