НАП събира пари според профила на длъжниците

Профил на всички клиентите – граждани и фирми, е направила Националната агенция за приходите. Специален софтуер ги е разпределил по вид и поведение и към всяка група ще се прилагат специфични подходи.

Резултат с изображение за нап

Това е записано в програма за по-голяма събираемост до 2020 г., която е част от национална стратегия за повишаване на приходите. Мерките за всяка година се одобряват от кабинета по предложение на финансовия министър Владислав Горанов.

Акцент при по-малко рисковите платци ще бъде облекчаване на доброволното плащане чрез предлагането на различни отстъпки и улеснения за него, информира в.24 часа.

Най-рисковите ще бъдат подложени на ежемесечен мониторинг. Такъв е въведен над големите търговски вериги от 2014 г., а над търговията с черна и бяла техника – от 2017 г. Заради ефекта върху приходите – средно по 1,2 млн. лв. на месец повече и намаляване на измамите средно с 67%, планът е тази мярка да се разшири и над други рискови сфери.

Ще продължи и непрекъснатият мониторинг над т.нар. лица с мащабна икономическа дейност, работещи в рискови сфери. Тази мярка е въведена през 2015 г., когато е стартирала с наблюдение над 3580 фирми. Основният ефект от нейното прилагане е рязък спад на измами с данъчен кредит.

Заради положителния ефект от прилагането му механизмът за обратно начисляване на ДДС е удължен до 2022 г. Годишният ефект от приложението му е изчислен на около 300 млн.лв. всяка година.

Създаването на общи екипи на НАП, митници, НОИ, МВР и ДАНС за съвместни проверки ще продължи, е записано още в плана. Ефективността на тази мярка била висока, защото най-често нарушаването на данъчното законодателство вървяло заедно с нарушаването на митническите и осигурителните закони.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *