НАП ще събира по-бързо неплатени глоби на КАТ

Данъчните ще събират по-бързо неплатените в срок глоби на КАТ. Като това ще важи както за издадените актове, така и за фишовете.

Данните за просрочените глоби ще бъдат изпращани от МВР в Националната агенция за приходи по електронен път. Това предвиждат промени в Инструкцията за взаимодействие между МВР и НАП, които са пуснати за обществено обсъждане. В резултат всеки ден по интернет ще може да се подава както актуална информация за глобите, които не са платени в срок, така и евентуално за суми, постъпили по сметката на МВР, след като конкретният акт или фиш е бил предаден за събиране на публичните изпълнители на НАП. С промените отпада необходимостта от предаване на данните за неплатените в срок глоби на хартиен носител. Това значително ще ускори събирането на просрочените актове и фишове. Досега данните за тях се предаваха от МВР на НАП в хартиени кашони, които трудно се обработваха от публичните изпълнители, и принудителното събиране често отнемаше много време, информира в.Стандарт. С получаване на електронни съобщения публичните изпълнители ще могат веднага да налагат запори на заплати и банкови сметки на некоректните длъжници и събирането на глобите ще става много по-бързо.

С промените в инструкцията се посочва, че за събиране в НАП няма да се представят актове с изтекла давност, както и актове, издадени срещу заличени юридически лица и държавни учреждения. Принудително не могат да се събират глоби с изтекла давност, както и задължения на заличени фирми и затова няма да се допуска тези казуси просто да се прехвърлят от МВР към НАП.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *