Нарастването на геополитическото напрежение помогна на долара

Доларът се повиши през последния ден заради повишеното напрежение в Украйна, което помогна на търсенето на сигурност в зелените пари. Те бяха подкрепени при подновяването на натиска върху високо доходните валути начело с украинската гривна, която се сгромоляса след решението на местната централна банка да изостави управляемия валутен курс в полза на гъвкавост на валутните пазари.

Допълнително напрежение създаде и заповедта на руския президент Владимир Путин да мобилизира 150 000 войници готови за военни учения близо до Украйна, което пък провокира САЩ да предупреди Русия, че би било жестока грешка ако има военна намеса. Лидерите на протестиращите в Украйна, бивша съветска република, която преди време беше наречена от Путин “братска нация”, искат да формират ново правителство след свалянето от власт на про-руския президент Виктор Янукович.

Евро/долар е стабилно на 1.3686 тази сутрин, след като в сряда падна до почти 2-седмично дъно от 1.3662. Повишеното напрежение в Украйна може да задържи единната валута в защитни позиции. Еврото може да падне чувствително най-вече срещу йената ако напрежението нарасне, а с това и избягването на рисковите позиции. Кросът евро/йена днес обаче не отчете големи движения и е стабилен на 140.07. Долар/йена е в подобно положение на 102.33. Липсата на голяма паника на пазарите, въпреки повишеното геополитическо напрежение, се потвърждава и от акциите. Азиатските са почти без промяна, а същото се случи и с американските при затварянето на пазара в сряда.

Австралийският долар падна на 0.8935 срещу американския си съименник, а натиска дойде от изненадващия срив с 5.2% на капиталовите разходи през четвъртото тримесечие в Австралия. Това е най-голямото понижение за последните повече от 4 години.

Днес пазарите ще следят изказването на председателя на Федералния резерв Джанет Йелен през банковата комисия на Сената. Събитието трябваше да се състои по-рано през месеца, но беше отложено заради лошите климатични условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *