Населението в България намалява с 8 души на час

Населението в страната намалява с над 60 000 души на година, което са 172 човека на ден или 8 души на час. Това съобщи в Пазарджик председателят на Центъра за демографска политика Искрен Веселинов, цитиран от радио „Дарик“. Той отбеляза, че това е само количествената характеристика, а другата – невидимата, е също толкова сериозна и ужасяваща, тъй като повече от половината новородени са от малцинствата, голяма част от тях неинтегрирани и несоциализирани.
„За 5 години населението в Пазарджик е намаляло с 22 000 души“, допълни проф. Петър Иванов, зам.-председател на Центъра за демографска политика. Според него България е попаднала в жестока, дълбока бездна на демографската катастрофа. „Страната ни е на първо място по намаляване и изчезване на населението“, посочи още проф. Иванов, позовавайки се на официалните статистики на Световната банка, на ЕК, на ЦРУ. Той направи препратка към сайта на ЦРУ, където според него са достоверните данни за населението на България към юли 2012 г. – 6 891 300, от над 9 млн. през 1989 г.
Според проф. Иванов, една от причините за демографската криза е неравномерното развитие на регионите. Като пример той направи съпоставка на състоянието в София и Пазарджик. За разлика от намаляването на населението в малките и средни градове, в София то се е увеличило с 60 000 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *