Населението на Африка скача близо 5 пъти до края на века

Световното население ще се увеличи от 7,3 милиарда души днес на 9,7 милиарда през 2050 г. И 11,2 милиарда души до 2100 година.

Това заяви Джон Уилмот, директор на Отдела за населението при Департамента по икономически и социални въпроси на ООН, по време на статистическа среща 2015 в Сиатъл, информира Greentech.bg

Нарастването на населението ще продължи, освен ако не се случат „безпрецедентни“ спадове на раждаемостта в областта на Субсахарска Африка, където населението се разраства най-бързо.

Въпреки, че прогнозите за населението никога не могат да са напълно точни, докладът оценява – с 95 процента увереност – че общата бройка ще бъде някъде между 9,5 милиарда и 13,3 милиарда до 2100 г. ООН изчислява, че прирастът на световното население в края на века ще възлиза на 23 процента.

Защо това е важно?

Защото тези потресаващи цифри имат важни последици: недостиг на ресурсите и замърсяване; майчина и детската смъртност; безработица, ниски заплати и бедност; затруднения в здравеопазването; образование и инфраструктура; политически вълнения и престъпност. Всичко това трябва да бъде взето предвид, казва Уилмот.САЩ ще добавя по 1,5 милиона души годишно. Така до края на века населението ще нарасне от сегашните 322 милиона до 450 милиона.

Африка ще отбележи най-голям ръст, като населението ще се увеличи от сегашните 1,2 милиарда на 3,4 милиарда до 5,6 милиарда до края на века. Азия ще остане най-гъсто населеният континент. Там населението ще се увеличи до пиково ниво през средата на века – около 5,3 милиарда души, а след това популацията ще намалее до около 4,9 млрд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *