Наследството: България е пред финансов колапс

Според запознати с финансовото състояние на страната „това не е пълната картина и ситуацията е в пъти по-сериозна“. Имало дори опасност бюджетът да не стигне за вдигане на минималната заплата от 1-ви април както искат синдикатите. Най-реално било само на най-бедните с енергийни помощи да се даде еднократна сума, която да глътне най-много 10 млн. лева.
Пред финансов колапс сме. Приходите са катастрофални, изтъняват социалните фондове, може да не стигнат парите за пенсии. Реалният сектор е почти спрял, от април ще има нови съкращения. Тази оценка е направила пред изданието финансовият експерт Мика Зайкова. Според нея служебното правителство трябва да направи всичко възможно да се намалят капиталовите разходи – за нови инвестиции, на администрацията. Ако не се вземат мерки ни очакват тежки времена след 4-5 месеца, смята още експертът. „Не вярваме на нито една дума на бившия финансов министър Симеон Дянков“, казва от своя страна икономическия анализатор от „Подкрепа“ Николай Николов.
Служебният финансов министър Калин Христов прави пълна ревизия на наследството, оставено в хазната от Симеон Дянков. Христов трябва да представи утре пред Министерски съвет отчет за състоянието на държавните сметки. Той трябва да даде отговор на въпроса има ли изобщо и какви са резервите, които да се пренасочат на най-уязвимите групи от населението.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *